Naslovna Društvo Magična moć lekovitog bilja Negotinske krajine

Magična moć lekovitog bilja Negotinske krajine

7162
0

U Srbiji je do danas identifikovano više od 4.000 biljnih vrsta. Ovim brojem su obuhvaćene i lekovite biljke kojih u flori Srbije ima preko 700 vrsta, ali je zvanično registvovano oko 420 vrsta lekovitih biljaka.

Posebnu pažnju zaslužuju lekovite i aromatične biljne vrste istočne Srbije zbog specifičnih klimatskih i pedoloških uslova. Mnoga farmakološka istraživanja su pokazala da lekovite biljke naših terena sadrže najkvalitetnija eterična ulja i lekovita svojstva.

To je prepoznala i slovenačka farmakološka kuća „Krka“ pa je za vreme bivše Jugoslavije imala otkupnu stanicu lekovitog bilja u Jabukovcu. Jedan od najvećih promotera lekovitog bilja u to vreme bio je Vlajko Milić.

Ekološko društvo „Badem“ iz Negotina proučavalo je floru i vegetaciju na teritoriji Vratne (139 lekovitih vrsta), a 2004. organizuje veliku izložbu lekovitog bilja u Negotinu.

mr Danilo Petrović i Vlajko Milić 2004.

Sakupljanje lekovitog bilja i njegova primena u lečenju datiraju još od najstarijih vremena. Razvitkom nauke, a pogotovu bioloških disciplina, širio se krug saznanja o lekovitosti pojedinih biljaka i o njihovom farmaceutskom značaju.

Sakupljanje, sušenje, čuvanje i pripremanje lekovitog bilja je bitno da sačuvamo njihova farmaceutska svojstva. Sakupljanje lekovitog bilja vrši se u pravo vreme, na pravom mestu i na pravi način.

Evo preporuke šta sakupljati u julu!

Nana, matičnjak, potočnjak

NANA (Mentha piperita)

Koristi se nadzemni deo biljke kada je u cvetu. Čaj od nane koristi se protiv kašlja, bolova u želucu, gađenja, povraćanja.

MATIČNJAK ili Limun trava (Melissa officinalis)

Skuplja se nadzemni deo biljke u cvetu. Čaj reguliše srčani rad, glavobolje, nervoze, zujanje u ušima, nadraženost i nervne grčeve.

POTOČNJAK (Lythrum salicaria)

Raste na vlažnim mestima i koristi se nadzemni deo biljke koja je u cvatu. Čaj se koristi protiv proliva i krvave stolice, protiv svraba. Prah i tinktura se koriste protiv ekcema, crvenila i zapaljenja kože.

Kičica (Crveni kantarion), beli pelin, Vranilova trava

KIČICA (Centaurium erythraea)

Koristi se nadzemni deo biljke u cvatu. Upotrebljava se protiv groznice i temperature, podstiče organe za varenje i umiruje bolove u stomaku.

BELI PELIN (Artemisia absinthuium)

Koristi se nadzemni deo biljke u cvetu. Utiče na poboljšanje apetita i bolje varenje, smanjuje lučenje želudačne kiseline. Koristi se i za proizvodnju gorkih alkoholnih pića.

VRANILOVA TRAVA (Origanum vulgare)

Koristi se nadzemni deo biljke u cvatu. Utiče na poboljšanje apetita, za bolji rad želuca i creva, za iskašljavanje, protiv reumatizma, glavobolje, migrene, štucanja, eliminiše ešerihiju, kandidu i razne viruse i parazite, a koristi se i kao začin.

Kantarion

KANTARION (Hypericum perforatum)

Koristi se kao čaj za izbacivanje šlajma, podstiče apetit, za izbacivanje glista, a kantarionovo ulje protiv opekotina i za zarastanje rana, kod bolova u stomaku, proliva i dizenterije.

Podubica, majčina dušica, hajdučka trava

PODUBICA (Teucrium chamaedrys)

Koristi se nadzemni deo u cvatu. Reguliše rad crevnog sistema, ima antimikrobno i protivzapaljensko dejstvo, poboljšava apetit, a koristi se i protiv bronhitisa, artritisa i kostobolje.

MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)

Koristi se nadzemni deo sa cvetom. U kulinarstvu se koristi kao začin, u medicini protiv bronhitisa, za iskašljavanje, protiv proliva i grčeva u stomaku, za jačanje organa za varenje. Etarsko ulje se koristi protiv crevnih parazita, kao i u kozmetici.

HAJDUČKA TRAVA (Achillea millefolium)

Koristi se nadzemni deo biljke u cvatu. Upotrebljava se za zarastanja rana i ublažavanje bolova, protiv krvarenja, hemoroida, lečenje jetre, slezine, žutice, groznice, bolove u krstima i leđima, nesanice, gastritisa i nadimanja želuca, nervoze…

Ivanjsko cveće, gavez, Trava iva

IVANJSKO CVEĆE (Galium verum)

Koristi se nadzemni deo u cvatu. Upotrebljava se protiv epilepsije i histerije, smirivanje bolova, upale jetre i bubrežnih bolesti, hroničnih bolesti organa za disanje. Na Ivanjdan je običaj da se pletu venci i stave na vrata doma.

GAVEZ (Symphytum officinale)

Koristi se cela biljka. Nadzemni delovi se koriste za čaj protiv osteoporoze, reumatizma, anemije, bolesti pluća. Od korena se prave tinktura i mast koja se koristi kod bolova u zglobovima i mišićima, kod povreda kostiju.

TRAVA IVA (Teucrium montanum)

„Trava iva od mrtva pravi živa!“

Omogućava mentalni i fizički oporavak, leči organe za varenje i disanje, jača imuni sistem, koristi se protiv stresa, uništava mikroorganizme usne duplje, čisti krv, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti.

Lekovite biljke su ekonomski najznačajnije biljke u flori Srbije. One su blago prirode, kao sirovine za lekovite preparate, kao hrana i u trgovini.

Poznavanje lekovitih biljaka i njihovog genetičkog potencijala omogućava razvoj ljudskih delatnosti zasnovanih na ekologiji, kao što su održivi razvoj, ekološko upravljanje kojima se poboljšavaju uslovi života i održavanje ekološke ravnoteže u prirodi.