Naslovna Društvo Magdaleni Pitarević prva nagrada na festivalu „Deca kompozitori“

Magdaleni Pitarević prva nagrada na festivalu „Deca kompozitori“

530
0

Magdalena Pitarević, učenica osmog razreda Osnovne škole „Vera Radosavljević“ i šestog razreda Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ na Festivalu dečjeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori“ osvojila je prvu nagradu sa 95 poena.

Uspešno završava dve osnovne škole i u obe je tokom školovanja postigla izuzetne rezultate. Uz to stiže i da se druži, da uživa u hobijima i uobičajenim aktivnostima, a po uzoru na starijeg brata Petra i da komponuje.

Upravo je njena „Romansa“ nastala, kako kaže, u trenu, privukla žiri ovogodišnjeg 23. Festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori“ FEDEMUS 2018, koji joj je dodelio prvu nagradu sa 95 poena.

Festival, inače, organizuje Dečji kulturni centar Beograd pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja.

„Volim da sviram klavir. „Romansa“ nije pisana za festival, ona je plod inspiracije i trenutka, ali se, eto, pokazalo da se dopala i drugima“, kaže Magdalena, koja je nedavno osvojila prvu nagradu na regionalnom takmičenju iz solfeđa u Nišu, a u martu drugu na takmičenju solfeđista u Požarevcu.

Magdalena je na FEDEMUS-u nagrađena u kategoriji instrumentalnih kompozicija. Njena elegična „Romansa“ komponovana je za klavir.

„Imala je dilemu kako da svoju kompoziciju završi, tu je negde stala sa inspiracijom. Ta kompozicija ima jako lepu početnu temu, a ja sam joj pomogla u smislu artikulacije, dinamike“, kaže Aleksandra Đukić, profesor u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ i Magdalenin mentor.

Ovaj Festival, inače, afirmiše samostalno dečje muzičko stvaralaštvo i kreativan rad odraslih sa decom, u oblasti vokalnog i instrumentalnog stvaralaštva, kao i za elektronske kompozicije koje stvaraju deca.

„I za nas nastavnike je to kreativan vid rada, a za njih da jednog dana budu još bolji kompozitori samim tim i što će izvoditi svoja dela i kantautori, a znamo da je u Srbiji to malo zapostavljeno. Konkurencija je zaista velika. Preko 200 kompozicija iz cele zemlje je stiglo na konkurs, a Magdalena je osvojila prvu nagradu i 95 poena, tako da smo jako zadovoljni“, kaže Aleksandra Đukić.

Talentovana Negotinka i njena mentorka će u oktobru u Beogradu prisustvovati dodeli nagrada, kada će Magdalena Pitarević izvesti i svoju kompoziciju na koncertu svih nagrađenih mladih kompozitora.