Naslovna Društvo Luna Đurđina Dobrić – Super devojčica

Luna Đurđina Dobrić – Super devojčica

992
0

Luna Đurđina Dobrić, učenica šestog razreda Osnovne škole „Vera Radosavljević“ ponela je titulu „Super devojčica” zahvaljujući svom interesovanju za programiranje.

Motivisati vršnjakinje da radom razbijaju tabue, da se zanimanja dele na muška i ženska, zadatak je koji je pred sebe stavila Luna Đurđina Dobrić, učenica šestog razreda Osnovne škole „Vera Radosavljević“. Istorijski posmatrano, veli ona,  muškarci dominiraju kao naučnici i nema mnogo žena u svetu koje su se bavile informatikom i programiranjem, pa je vreme je da se ta slika u novom veku promeni.

„Odličan je osećaj i to mnogo znači jer pokazujem drugim devojčicama da i one mogu da rade nešto što se smatra muškim poslom i da matematika i informatika nisu teški predmeti samo ako se to razume i ako se vežba. Mnogi moji vršnjaci ne znaju da sam dobila priznanje “Super devojčica” ali oni koji su čuli čestitali su mi  kao i pojedini nastavnici.“

Iza ovakvog uspeha stoji rad, disciplina ali i takmičenja. Sa matematičkim izazovima Luna Đurđina se susrela od najranijih školskih dana gde je postizala odlične rezultate i stekla plasmane na okružna takmičenja a među najdražim joj je, kaže, prvo mesto na okružnom takmičenju iz informatike i plasman na republičko.

„Meni je ove nauke približio tata koji je inženjer i on mi je pokazivao kada sam bila mlađa neke stvari i onda sam došla na ideju da mogu neke programe da pravim. On je moja velika podrška kako za matematiku i za IT. Pošto sam krenula na neke onlajn kurseve on će mi pomagati da ih lakšem savladam.“

Sem titule “Super devojčica”, koji dodeljuje Alternativni centar za devojke Kruševac, Luna Đurđina Dobrić je kao jednokratnu stipendiju dobila 25.000 dinara koje će potrošiti na kupovinu polovnog laptopa kako bi mogla da radi programe, domaće zadatke ili nešto vezano za programiranje.

„Novac koji je Luna dobila mora da se potroši za ono što je napisano u prijavi. Mi smo konkurisali da ćemo kupiti polovan laptop. U konkurenciji su bile stipendije za umetnost, sport i nauku. Njena nagrada je iz oblasti matematike i informatike. Moram da priznam da sam se potajno nadao, ali jesam bio iznenađen. Jedan od kriterijuma za dodelu ove jednokratne stipendije je socijalna slika kao i uspesi učenika sa takmičenja, pa je u oblasti nauke dodeljeno pet stipendija“, sa ponosom kaže Dejan Dobrić, koji u školama predaje informatiku i koji je Luni Đurđini, svojoj kćeri najveća podrška.

Sem  motivacije da bude uspešna u poslu kojim želi da se bavi, Dejan joj pruža i podršku da razbije tabue da u svetu postoje jasno polarizovani muški i ženski poslovi.

„Ta slika da u svetu postoje muška i ženska zanimanja mora da se promeni. Sve su to ljudska zanimanja, ali zbog patrijahalnog aspekta opšte ljudske civilizacije stvari su postavljene tako da postoje muška i ženska zanimanja. Ja radim 20 godina kao nastavnik i mi se trudimo da promovišemo programiranje kod devojčica da i one mogu time da se bave. U osnovnim školama devojčice su u proseku mnogo bolji učenici od dečaka, ali to kasnije pada i one se odlučuju za neka društvena zanimanja, za nešto što će im u životu dati priliku da se posvete porodici. To mora da se promeni i podržavam žene iz Alternativni centar za devojke Kruševac koje imaju odličnu ideju.”

Podrška porodice je jedan od najvažnijih pokretača da mladi ambiciozni ljudi posvećeni svom talentu i interesovanju, disciplinovano i marljivo rade da postanu još bolji i ostvare svoj san. Luna Đurđina Dobrić ide ka svom cilju, da matematika i programiranje postanu njen životni poziv.

„Pre nego što završim osnovnu školu planirala sam da odem za Niš i probam da upišem sedmi razred za specijalno odeljenje iz oblasti IT-a, a zatim da probam da upišem Matematičku gimnaziju u Beogradu. Oduvek sam želela da pravim igrice, videćemo kakve. Najverovatnije će jednoga dana tata učiti od mene i to mi je želja.  Možda neće učiti programiranje, ali ga možda mogu naučiti da kuva“, sa osmehom kaže Super devojčica Luna Đurđina Dobrić koja se sprema za velike životne izazove i razbija predrasude.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.