Naslovna Društvo Lokalnim samoupravama sredstva za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja

Lokalnim samoupravama sredstva za finansiranje mera aktivne politike zapošljavanja

290
0

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je odluku o učešću u finansiranju mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim planskim dokumentima u oblasti zapošljavanja u 2022. godini.

Ovom odlukom, koju je nedavno donela ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Кisić odobrava se učešće u finansiranju mera aktivne politike zapošljavanja u 95 lokalnih samouprava u Republici Srbiji, među kojima je i opština Negotin.

“Udruživanjem sredstava za finansiranje realizacije mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim planskim dokumentima obezbeđen je ukupan iznos od 753.667.939,86 dinara, uz učešće Nacionalne službe za zapošljavanje sa 401.499.606,93 dinara”, navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Opština Negotin je, inače, za aktivne mere zapošljavanja izdvojila ovogodišnjim budžetom dva miliona dinara, od kojih 1,2 miliona dinara pomoći prilikom samozapošljavanja i 800.000 dinara za stručnu praksu, a deo sredstava daje i Nacionalna služba za zapošljavanje. U lokalnoj samoupravi navode da će izdvojiti i dodatna sredstva ukoliko interesovanje za ovim vrstama pomoći bude veće.

“Želimo da izdvajanjem dodatnih sredstava pomognemo našim sugrađanima da pokrenu sopstveni biznis i na taj način smanjimo nezaposlenost. Smatram da svakom ko sebe vidi u privatnom biznisu treba da pomognemo pogotovu ako nastavi da radi posle tih godinu dana na koliko se obavezuje”,  rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Nacionalna služba za zapošljavanje i jedinice lokalne samouprave u predstojećem periodu zaključiće sporazume o načinu i postupku realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, nakon čega će biti raspisani konkursi.

“Mere koje će se realizovati kroz sufinansiranje su: javni radovi, subvencija za samozapošljavanje, subvencija za zapošljavanje nezaposlenih osoba iz kategorije teže zapošljivih, stručna praksa, pripravništvo za mlade sa visokim obrazovanjem, pripravništvo za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem i sticanje praktičnih znanja”, navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.