Naslovna Politika Lokalni izbori 2021. Lokalni izbori u Negotinu: PUPS i Vlaška stranka podneli žalbu Upravnom sudu

Lokalni izbori u Negotinu: PUPS i Vlaška stranka podneli žalbu Upravnom sudu

1500
0

Partija ujedinjenih penzionera Srbije, odbor u Negotinu i Vlaška stranka, takođe sa sedištem u Negotinu, podneli su danas žalbe Upravnom sudu u Beogradu protiv rešenja Izborne komisije opštine Negotin od 6. oktobra.

Obe stranke podnele su žalbe na rešenja Izborne komisije opštine Negotin od 6. oktobra kojim im je odbijen prigovor na rešenje o otklanjanju nedostataka u njihovim izbornim listama.

Kako navode u PUPS-u žalbu Upravnom sudu u Beogradu podneli su smatrajući da su bitno povređeni  Zakon o lokalnim izborima, Poslovnik o radu Izborne komisije, Ustav Republike Srbije, Krivični zakonik, ali i zbog “potpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”, kao i zbog “pogrešne primene materijalnog prava”.

U PUPS-u navode da su Izbornoj  komisiji još 1. oktobra dostavili traženu dopunu izbornog materijala, ali da su tražili i uvid u spornih 245 izjava građana o podršci njihovoj izbornoj listi, za koje smatraju da su im “pokradene i zamenjene”, a što im Izborna komisija nije dozvolila.

I u Vlaškoj stranci navode da su zaključkom Izborne komisije o 161 neispravnom listiću potpisa podrške diskriminisani kao jedina manjinska stranka koja se kandidovala za učešće na lokalnim izborima. I oni navode da nisu imali uvid u izjave građana koji su podršku dali i njihovoj, ali i još nekoj izbornoj listi.

I jedni i drugi najavili su i tužbe protiv nadležnih.