Naslovna Politika Lokalni izbori 2021. Lokalni izbori u Negotinu: SNS-SPS 75% glasova, Narodna stranka 12,7%, Savez 90/Zelenih...

Lokalni izbori u Negotinu: SNS-SPS 75% glasova, Narodna stranka 12,7%, Savez 90/Zelenih Srbije 3,44%

13569
0

Negotinci su danas birali svoje  predstavnike u Skupštini opštini Negotin. Glasalo se od 7 do 20 sati na ukupno 72 biračka mesta, a pravo glasa imalo je 37.313 građana.

Vladimir Veličković

Lista „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“ osvojila je na lokalnim izborima u Negotinu 11.123 glasa ili 75 odsto od ukupno izašlih birača. Drugi po redu izborni rezultat pripao je listi „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ za koju je glasalo 1.887 građana što je 12,7 odsto izašlih. Iznad crte našla se i lista „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“ za koju je glasalo 511 birača ili 3,44 odsto izašlih.

“U mandatima to iznosi 38 za koaliciju “Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić”, šest za listu „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ i jedan „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“. Koliko je ovo velika pobeda govori činjenica da je u odnosu na  protekle lokalne izbore pre četiri godine, a nažalost imamo 2000 birača amnje u biračkom spisku, a da smo i pored toga uzeli 554 glasa više. Sada smo osvojili 11.123 glasa a pre četiri godine 10.569 glasova što govori da smo u ove četiri godine dobro radili i da je to narod prepoznao”, rekao je Vladimir Veličković, aktuelni predsednik opštine, poverenik negotinskih naprednjaka i prvi na listi “Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić”.

Ispod cenzusa ostale su liste: „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ za koju je glasao 241 Negotinac, odnosno 1,62 procenta izašlih, „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“ sa 321 glasom odnosno 2,16 procenata i  lista „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“ koja je osvojila 190 glasova, odnosno 1,28 procenata.

Miroslav Aleksić i Krsta Stanković Njenjulović

21.30 Aleksić – Ponosni na rezultat ostvaren u nemogućim uslovima

Narodna stranka je u Negotinu, na osnovu prebrojanih glasova 42 biračka mesta od ukupno 72, osvojila 13,26 odsto glasova, SNS 72,33 odsto, SRS 1,79 odsto, DSS-POKS 2,46 odsto, Zdrava Srbija Milana Stamatovića 1,51 odsto, a Savez 90 Zelenih Srbije 4,32 odsto, uz 4,3 odsto nevažećih listića, izjavio je danas potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

„Ponosni smo na rezultat koji smo ostvarili u nemogućim uslovima“, rekao je Aleksić i dodao da je na nekim biračkim mestima naprasno proglašena dezinfekcija i da su zato članovi biračkih odbora isterivani napolje, što je, kako je istakao, još jedan način da se omogući krađa izbora.

„Evidentirali smo sve nepravilnosti i podnećemo žalbe u roku od 24 sata. Sve nepravilnosti, hapšenja i pritisci u Negotinu slika su i prilika današnje Srbije i stanja demokratije. Protiv ovoga se moramo boriti svi zajedno. Sve su učinili da se stvore uslovi za krađu. Evidentirali smo nepravilnosti i o njima ćemo obavestiti javnost, domaće i strane institucije i organizacije“, rekao je Aleksić.

Nosilac liste Narodne stranke u Negotinu Krsta Stanković Njenjulović zahvalio se svim biračima na podršci i istakao da ova stranka samo nastavlja borbu jer je dokazala da je “alternativa naprednjačkoj vlasti”.

„Bilo je mnogo nevažećih listića na biračkim mestima i na svima je bila zaokružena Narodna stranka i još jedna stranka pored nje, što znači da smo mi bili velika pretnja i jedina smetnja da SNS osvoji između 90 i 95 odsto glasova“, dodao je Krsta Stanković Njenjulović.

20.00 – Zatvorena sva biračka mesta u opštini Negotin

U 20 sati na teritoriji opštine Negotin glasanje za odbornike u Skupštini opštini Negotin završeno je na 72 biračka mesta.

Birački odbori će nakon što prebroje glasačke listiće i popune zapisnike sav birački materijal predati Izbornoj komisiji opštine Negotin.

19.15 –  Izlaznost do 19 časova 36,4 odsto

Od 37.313 birača koliko ih je upisano u Jedinstveni birački spisak do 19 časova, prema podacima Izborne komisije opštine Negotin glasalo je 36,4 odsto.

Sva 72 biračka mesta su otvorena jutros na vreme a glasanje traje do 20 časova.

Biračko mesto Negotin 4, Narodna biblioteka

19.05 – U Biblioteci glasalo 35,8 odsto birača

Na biračkom mestu Negotin 4, koje je smešteno u Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“, u holu dečjeg odeljenja, od 648 upisanih birača do 19 časova glasala su 282, odnosno 35,8 odsto.

„Biračko mesto je otvoreno na vreme. U 7.15 je glasao prvi birač, imali smo i četiri glasanja van biračkog mesta, to je komisija sprovela“, kaže Vladica Gavrilović, predsednik Biračkog odbora na BM Negotin 4.

Biračko mesto Negotin 8, Tehnička škola

18.05 – U Tehničkoj školi glasalo preko 35 odsto birača

Na biračim mestima broj 8 i broj 10 u Tehničkoj školi u Negotinu do 18 časova na izbore je izašlo preko 35 odsto birača.

Kako saznajemo od Smiljane Balanesković, predsednika Biračkog mesta Negotin 8, Tehnička škola, od 1.250 upisanih birača do 18 časova glasalo je 450 odnosno 36 odsto birača.

Na biračkom mestu Negotin 10, takođe u Tehničkoj školi u svečanoj sali upisano je 1.407 birača. Od tog broja do 18 časova, glasalo je 500 birača, odnosno 35,5 odsto, saznajemo od Božidara Gagića, predsednika Biračkog odbora BM Negotin 10.

16.20 – Izlaznost do 16 časova 27,7 odsto

Do 16 časova na 72 biračka mesta u opštini Negotin od kojih su 17 u gradu i 55 u 38 negotinskih sela svoju građansku dužnost obavilo je 27,7 odsto birača.

Inače, na dan 15. oktobar Jedinstveni birački spisak utvrđen je na ukupno 37.313 birača.

Biračko mesto 38 Kobišnica 3, Dom kulture – Dom penzionera

13.30 – Izlaznost do 13 časova 18,3 odsto

Od ukupno upisana 37.313 birača na 72 biračka mesta u opštini Negotin,  kako navode u Izbornoj komisiji  opštine Negotin, na birališta je izašlo 18,3 odsto birača.

Sva biračka mesta su jutros otvorena u sedam sati.  Svi predsednički kandidati koji su u izbornoj trci su do 13 sati glasali na svojim biračkim mestima.

Biračko mesto Negotin 15, MZ „Veljko Vlahović“

12.15 – U Naselju „Veljko Vlahović“ izlaznost 20 odsto

Na biračkom mestu broj 15 u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“  glasanje se odvija bez problema, a odziv je nešto veći i iznosi – 20 odsto.

„Biračko mesto otvoreno je u sedam sati a prvi kontrolni listić popunjen je u 7 sati i 17 minuta. Za sada glasanje ide dobro, bez većih problema, sarađujemo svi dobro kao Birački odbor i prošireni sastav. Do 11 časova i 30 minuta na biračkom mestu br. 15 u MZ „Veljko Vlahović“ u Negotinu od ukupno upisanih 664 glasalo je 136 birača što je 20 odsto“, rekao nam je Milenko Sekulić, predsednik Biračkog odbora BM Negotin 15.

Biračko mesto Negotin 14, OŠ „Branko Radičević“

12.00 – Glasanje bez problema na BM Negotin 14

Na biračkom mestu Negotin 14 u prostorijama Osnovne škole “Branko Radičević” glasanje protiče bez problema.

„Do 11 časova i 30 minuta na biračkom mestu br. 14 u OŠ „Branko Radičević“ (učionica broj 10) u Negotinu od ukupno upisanih 623 birača glasalo je 13 odsto, odnosno njih 82“, saznaje NG portal od Marije Dumitrašković, predsednika Biračkog odbora BM Negotin 14.

Krsta Stanković Njenjulović, nosilac i prvi na listi „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“

11.00 – Glasao i Krsta Stanković Njenjulović

Krsta Stanković Njenjulović, nosilac i prvi na listi „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ glasao je danas u 11 časova na biračkom mestu broj 13 u učionici br. 6 u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Lider negotinske Narodne stranke na glasanje je došao u pratnji supruge i sina.

“Ja sam najpre od ovih izbora očekivao da budu fer i pošteni, a oni su sve, a najmanje fer, ali i pored svega toga očekujemo dobre rezultate. Mi smo prihvatili taj rizik, znali smo unapred da neće biti fer pleja, ali ćemo na ovaj način utabati put novim generacijama koje će izaći na izbore u Negotinu i upoznati sve ostale stranke ubuduće sa svime na šta je ova vlast bila spremna da onemogući druge da izbori budu fer. Pozivam građane da u što većem broju izađu na glasanje, da svoj glas daju onome u koga imaju najviše poverenja i da procene ko bi njih najbolje predstavljao u opštinskom parlamentu ubuduće”, rekao je nakon glasanja Krsta Stanković Njenjulović.

Milan Milošević, prvi na listi „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“

10.25 – Glasao i Milan Milošević

Kandidat za predsednika opštine Negotin ispred liste „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ Milan Milošević, master pedagog glasao je na biračkom mestu 12 u Pedagoškoj akademiji. Milošević je na glasanje došao u pratnji supruge.

„Očekujem da naši građani ispune svoju građansku dužnost i izađu danas na birališta. Očekujem da nakon izbora počnemo realizaciju programa u 15 tačaka koji smo predstavili građanima opštine Negotin. Očekujem solidne rezultate i očekujem da u skupštini budemo glas naroda“, rekao je Milan Milošević.

Biračko mesto Negotin 9, Pedagoška akademija, učionica br.3A

10.15  – Izlaznost sedam odsto

Na 72 biračka mesta u opštini Negotin do 10 sati glasalo je sedam odsto glasača, navode u Izbornoj komisiji opštine Negotin. Pravo da glasa na lokalnim izborima ima 37.313 građana.

Sva biračka mesta su otvorena na vreme,  u 7 sati i izbori za sada protiču bez problema uz poštovanje epidemioloških mera, dodaju u Izbornoj komisiji.

Mirko Maksimović, prvi na listi „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“

10.10 – Glasao i Mirko Maksimović

Mirko Maksimović, prvi na listi „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“ glasao je u 10 časova i 10 minuta na biračkom mestu broj 11 na koje je došao u pratnji supruge.

“Danas je dan za glasanje i pozivam građane opštine Negotin da u što većem broju izađu na birališta i glasaju. Ono što ja očekujem je da veći broj političkih subjekata pređe izborni cenzus jer je to dobro za samu opštinu, jednoumlje nikako nije dobro tako da je najbolje da se čuje glas svih. U tom smislu želim da što veći broj političkih subjekata pređe cenzus u Skupštini opštine Negotin”, rekao je Mirko Maksimović.

Miloš Simić, nosilac i prvi na listi „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“

9.40 – Glasao i Miloš Simić

Miloš Simić, diplomirani farmaceut, nosilac i prvi na listi „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“ glasao je na biračkom mestu broj 11 u sali Doma „Stanko Paunović“, koje je i najveće u opštini Negotin i ima čak 1.987 birača.

„Pošto danas prvi put izlazimo na izbore nećemo davati nikakve prognoze. Nadamo se najboljem i da ćemo preći cenzus i moći da ispunimo sve što smo u kampanji i obećali narodu“, rekao je Miloš Simić.

Biračko mesto Negotin 16, Auto moto društvo

9.10 – U Auto moto društvu glasalo tri odsto birača

Sva biračka mesta u opštini Negotin otvorena su na vreme i glasanje protiče bez problema, saznajemo u biračkim odborima.

„Na biračkom mestu broj 16, Auto moto društvo od upisanih 873 birača sa pravom glasa, do 9 časova, glasalo je 27 birača. Nije bilo nikakvih problema, počeli smo sa radom tačno u 7 časova“, potvrdio je NG portalu  Slobodan Vidanović, predsednik Biračkog odbora BM Negotin 16.

mr Milan Uruković, lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić“

9.00 –  Glasao i Milan Uruković

Milan Uruković, lider negotinskih socijalista glasao je u 9 časova na biračkom mestu broj 27 u Domu kulture u Dušanovcu.

Na ovo biračko mesto, na kojem je upisano 428 birača, Uruković je došao u pratnji sina Miloša.

„Na ovom biračkom mestu sam pobeđivao od 1996. kao kandidat za odbornika u Skupštini opštine Negotin. Danas se održavaju lokalni izbori za novi saziv Skupštine opštine Negotin. Pozvao bih sve građane opštine Negotin da danas izađu na glasanje, da izaberu svoje predstavnike u lokalnoj samoupravi“, poručio je Uruković, sa liste „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“.

Biračko mesto Negotin 3, Dom penzionera

8.30 – Poštuju se epidemiološke mere

Na svim biračkim mestima poštuju se propisane epidemiološke mere, saznajemo od predsednika biračkih odbora. Naši reporteri posetili su i BM Negotin 3 u Domu penzionera na kojem, kažu nadležni, sve protiče u najboljem redu.

„U birački spisak na biračkom mestu Negotin 3 Dom penzionera imamo  upisana 654 birača. Jutros je na vreme krenulo glasanje, u sedam sati je otvoreno biračko mesto kada je bio i prvi glasač. Glasanje protiče u najboljem redu. Na biračkom mestu se poštuju sve epidemiološke mere“, kaže Vladica Malajesković, predsednik biračkog odbora BM Negotin 3.

 

Aleksandar Srbljak, prvi na listi„Zdrava Srbija – Milan Stamatović“

8.10 – Glasao i Aleksandar Srbljak

Svoju građansku dužnost ispunio je i Aleksandar Srbljak, kandidat za predsednika opštine ispred liste „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“. Na glasanje je došao u pratnji brata Damjana.

 „Naš cilj je da pređemo cenzus. Voleli bi, naravno, da što više odbornika imamo u Skupštini kako bi se borili za bolji Negotin, a što nas je više to će nam biti lakše. Pozivam vas sve da izađete, glasate po svojoj savesti i izaberete tim ljudi koji će upravljati opštinom Negotin naredne četiri godine. Osetio sam potrebu da prvi put izađem na izbore. Imam 28 godina i prvi put glasam. Mlađe generacije spavaju već godinama i mislim da je vreme da se probude jer od nas najviše zavisi, a najviše onih koji ne glasaju imaju između 18 i 30 godina, to je ta grupa koja spava.“, rekao je Aleksandar Srbljak.

Srbljak je glasao na biračkom mestu broj 17 u Istorijskom arhivu na kojem je upisan 1.041 birač sa pravom glasa.

“Do 8 časova i 16 minuta je na ovom biračkom mestu od ukupno upisano 1.041 glasao je 21 birač”, kaže Biljana Ristić, predsednik Biračkog odbora na BM Negotin 17.

Vladimir Veličković, prvi na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić“

8.00 – Glasao i Vladimir Veličković

Na biračkom mestu broj 1 u Osnovnoj školi “Vera Radosavljević” glasao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, poverenik ovdašnjih naprednjaka i prvi na listi „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“.  Veličković je na biračko mesto u holu ispred školske trpezarije došao u pratnji supruge Vesne.

„Moja supruga i ja smo danas obavili svoju građansku dužnost. Pozivam sve građane opštine Negotina, Negotince, da  iskoriste svoje građansko pravo i obavezu da u što većem broju izađu na glasanje jer time radimo nešto dobro i za našu opštinu i za budućnost naše opštine. Očekujem da sve protekne u fer i korektnoj atmosferi. Ne očekujem nikakvih problema. Mislim da su  građani zreli i da znaju kako treba da protekne izborni dan“, rekao je jutros na biračkom mestu broj jedan Vladimir Veličković nakon glasanja.

Na ovom biračkom mestu je, inače, upisano u biračke spiskove 979 birača.

„Biračko mesto je otvoreno na vreme i za sada protiče sve u najboljem redu. Izlaznost je do sada dobra. Poštuju se sve epidemiološke mere i nemamo nikakvih problema.  Na mesto glasanja po protokolu puštamo po troje  birača“, kaže Brankica Jović, predsednik Biračkog odbora na BM Negotin 1.

Biračko mesto Negotin 2, OŠ „Vera Radosavljević“, glavni hol škole

U Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“, u glavnom holu je i biračko mesto Negotin 2 koje ima 1.082 upisana glasača.

„Biračko mesto je otvoreno jutros u tačno na vreme. Prvi birač je glasao u sedam sati, nije bilo nikakvih incidenata. Sve epidemiološke mere se po protokolu poštuju“, rekla je za NG Portal Gordana Boboković, predsednik Biračkog odbora BM Negotin 2.

Biračko mesto Negotin 12, Pedagoška akademija, učionica broj 7

7.00 – Otvorena biračka mesta u opštini Negotin

Građani, njih 37.313, koliko ih je na dan 15. oktobar upisano u Jedinstveni birački spisak, danas na 72 biračka mesta u opštini Negotin biraju odbornike u Skupštini opštine.

Za 45 mandata, koliko broji lokalni parlament nadmeće se 141 kandidat za odbornike sa šest izbornih lista.

Građani, njih 15.433 na 17 biračkih  mesta u Negotinu i 21.880 na 55 biračkih mesta u 38 krajinskih sela biraju između šest izbornih listi.

Prva na glasačkom listiću je lista „Aleksandar Vučić –  Za našu decu – Ivica Dačić“, pod rednim brojem dva je lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“.

Lista „Krsta Stanković Njenjulović – Narodna stranka“ na glasačkom listiću je pod rednim brojem tri, a lista „NADA za Negotin – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković“ pod rednim brojem četiri.

Lista „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“, peta je na glasačkom listiću, a lista „Savez 90 Zelenih Srbije – Miloš Simić“ je na rednom broju šest.

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a glasanje traje do 20 sati. Osim u opštini Negotin lokalni izbori se održavaju i u opštini Mionica u kojoj se za 39 odborničkih mesta nadmeću 142 kandidata sa sedam izbornih lista.