Naslovna Politika Izbori 2022. Lokalni izbori u Boru: 317 kandidata za odbornike na 11 izbornih lista

Lokalni izbori u Boru: 317 kandidata za odbornike na 11 izbornih lista

260
0

U tri od četiri lokalne samouprave u Borskom okrugu 3. aprila biće održani i lokalni izbori. Kandidate za odbornike Skupštine Bora imaće 11 koalicija stranaka i grupa građana.

Foto: I.Mitrović

U izbornoj trci za što bolji rezultat na lokalu u Boru našlo se 11 izbornih lista sa ukupno 317 kandidata za odbornike u gradskoj skupštini, koji konkurišu na 35 odborničkih mandata.

Po redosledu predaje pod rednim brojem jedan je koalicija oko Srpske napredne stranke pod nazivom „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ sa kompletnom listom, na kojoj je prvi na listi mr Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije “Ivica Dačić – Premijer Srbije” sa, takođe, 35 kandidata za odbornike, na kojoj je prvi Dragan Žikić, lider borskih socijalista.

Pod rednim brojem tri je lista “Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POКS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Кraljevine Srbije” sa kompletnom listom, koju predvodi Slaviša Mladenović, specijalista interne medicine.

Ujedinjena opozicija Bora koju čine Narodna stranka, Demokratska stranka, Vlaška narodna stranka i Zajedno za Srbiju je pod rednim brojem četiri. I ova je lista kompletna a njen nosilac i prvi na listi je Dragan Marković, predsednik borske Narodne stranke i odbornik u Skupštini grada Bora.

Kompletnu listu sa 35 kandidata za odbornike ima i lista „Za pobedu Bora – Marinika Tepić“ koju čine Stranka slobode i pravde, Vlaška stranka i Pokret slobodnih građana, na kojoj je prvi na listi Ljubiša Stamenković, diplomirani inženjer metalurgije i kandidat ove koalicije za gradonačelnika.

“Lista „Marinika Tepić – Za pobedu Bora“, pod rednim brojem 5, pokazuje da parola „Promena iz korena“ nije samo parola. Lista je napravljena tako što su dugogodišnji opozicioni borci uložili godine svog rada i sklonili na stranu lične i stranačke interese i stali iza struke, iza intelektualne elite grada, iza ideje da nestranački gradonačelnik napravi tim stručnih ljudi i oporavi Bor. Kandidat za gradonačelnika, Ljubiša Stamenković, upravnik u “Ziđinu”, kao takav najpozvaniji da reši probleme koje lokalna zajednica ima sa Zijinom, ističe kao najbitnije proveru diploma, Zakon o poreklu imovine, Antikorupcijski tim i lustraciju”, kaže za NG Portal Irena Živković, lider borske Stranke slobode i pravde i kandidat za narodnog poslanika.

Lista Vlaške stranke “Most” pod nazivom „Most – Naš grad, naša sela, naš gradonačelnik Miki Janošević“ sa 22 kandidata za odbornička mesta koju predvodi Milivoje Miki Janošević, odbornik u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta je pod rednim brojem šest, a lista “Dosta je bilo – Suverenisti – Saša Radulović (DJB)” na kojoj je prvi na listi Aleksandar Petković, magistar tehničkih nauka sa 35 kandidata za odbornike pod rednim brojem sedam.

Kao osma na glasačkom listiću za lokalne izbore u Boru našla se  lista “Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma Domaćinski Bor” sa 35 kandidata za odbornike na kojoj je prvi Dragan Štrbac, magistar tehničkih nauka.

Slede grupa građana „Mladi u Bor (bi) za opstanak Bora i okolnih sela“ sa 23 kandidata za odbornike koju predvodi diplomirani pravnik Vladimir Stojićević, pod rednim brojem devet,  grupa građana „Borci za Bor“, sa 12 kandidata, na kojoj je prvi Dalibor Jović, elektrozavarivač, a koja je pod rednim brojem 10 i lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” sa 15 kandidata za odborničke mandate koju predvodi Milan Miljević, diplomirani inženjer mašinstva.

Na prethodnim lokalnim izborima u Boru, marta 2018. učestvovalo je osam koalicija, stranaka i grupa građana. Srpska napredna stranka je osvojila 24 mandata, koalicija Narodne stranke, Demokratske stranke, Vlaške narodne stranke, Zajedno za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokatske stranke i Pokreta slobodnih građana sedam, koalicija pokreta “Dosta je bilo” i “Dveri” tri, a Vlaška stranka “Most” jedan mandat.