Naslovna Ekonomija Lokalna samouprava podržala udruženja i protivgradne strelce

Lokalna samouprava podržala udruženja i protivgradne strelce

438
0

Ovdašnja lokalna samouprava sa 2,5 miliona dinara podržaće četiri udruženja iz Negotina, Karbulova i Rogljeva  po Programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u opštini Negotin za 2021.

Projekat Udruženje voćara „Voćar – Кarbulovo“ opština Negotin subvencionisaće sa 1,9 miliona dinara. Ovo udruženje namerava da kroz angažovanje protivgradnih strelaca pospeši razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine Negotin.

“Ovim projektom lokalna samouprava će preko ovog udruženja obezbediti bolji rad protivgradnih stanica u našoj opštini obezbeđenjem dodatnih naknada strelcima u visini od 4.000 dinara, što je pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Lokalna samouprava poslednjih nekoliko godina nije izdvajala iz svog budžeta sredstva za rad strelaca, niti za kupovinu raketa. Zbog male naknade koju strelci dobijaju iz republičkog budžeta, svega 4.000 dinara mesečno, sve je manje zainteresovanih da se prihvate da rade ovaj odgovorni posao.

U opštini Negotin ove godine od 31 stanice, aktivirano je 16 na kojima su angažovana 32 strelca koja od gradonosnih oblaka brane površinu 109.000 hektara, od kojih 74.135 hektara poljoprivrednog zemljišta.

“Ovo je je jedan vid ispoljavanja šire odgovornosti od lokalne samouprave i našeg udruženja. Kada je već takva mogućnost postojala a činjenica je da svake godine postoji rizik od šteta koje nanose gradonosni oblaci, mi smo bez bilo kakve rezerve ušli u pravljenje projekta  a zatim i njegovu realizaciju”, kaže Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja „Voćar – Кarbulovo“.

Lokalna samouprava sufinansiraće sa 130.000 dinara i edukaciju pčelara o najnovijim tehnologijama, tehnikama pčelaranja, problematikom u ovoj oblasti ali i  novim izazovima i uslovima pčelarenja u zemlji i u svetu koju realizuje ovdašnje Društvo pčelara „Hajduk Veljko“.

Kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u opštini Negotin za 2021. sa 100.000 dinara finansiraće se i projekat Udruženja odgajivača domaćih životinja „Hajduk Veljko“ iz Negotina koji u prvoj fazi podrazumeva nabavku mikroskopa za mikrobiološku kontrolu mleka.

“U planu je da kupimo opremu i zajedno sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom napravimo i laboratoriju gde bi mogli da odradimo kontrole mleka i da napravimo osnovu da oni sami postanu akcionari i jednog dana naprave naprave svoje pogone i svoju proizvodnju i ne zavise od otkupljivača koji ih ucenjuju što se tiče cene mleka. Drugi deo projekta se sastoji od izrade kataloga za restorane sa ciljem da se intenzivira ponuda naše hrane turistima i gostima iz susednih zemalja Bugarske i Rumunije po uzoru na restorane u opštini Кladovo”, kaže Dejan Nikić, predsednik Udruženja odgajivača domaćih životinja „Hajduk Veljko“.

Sa 370.000 dinara podržana je i manifestacija „Krajinska berba“ koju organizuje Udruženje za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma „Rogljevačke pivnice“  iz Rogljeva, a koje okuplja žene iz ovog timočkog sela.

“Cilj nam je očuvanje tradicije. Manifestacija obuhvata običaje vezane za berbu grožđa i tradicionalnu obradu grožđa i proizvodnju vina, kao [to su odlazak u vinograd, povratka, gaženje grožđa, biranje najlepše beračica i nadamo se da ćemo imati dosta posetilaca”, dodaje Gorica Jovanović iz Udruženja za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma „Rogljevačke pivnice“.