Naslovna Društvo Lokalna samouprava darivala prvorođenu Negotinku u 2024.

Lokalna samouprava darivala prvorođenu Negotinku u 2024.

1227
0

Predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković darivao je prvorođenu bebu u 2024. Taru Točaković iz Negotina, rođenu 1. januara.

Tari Točaković, rođenoj 1. januara u 23 sata i 55 minuta, kćerki Bojane i Srđana Točakovića, kao prvorođenoj bebi u godini tradicionalno je uručen dar lokalne samouprave. Devojčica je na dar dobila poklon čestitku u iznosu jedne prosečne bruto plate, 86.738 dinara.

“Kao i svake godine prvorođeno dete na teritoriji opštine Negotin posećujemo i darujemo, uz sve one druge benefite koje porodilje dobiju nakon porođaja, bez obzira da li je to prvo, drugo, treće ili svako naredno dete. Što se tiče populacione politike, mi dosta toga ulažemo a očekujemo u narednom periodu novi set mera kako bi se podstakli roditelji na proširenje svoje porodice“, rekao je, tom prilikom, Vladimir Veličković.

Lokalna samouprava za poboljšanje materijalnog položaja majki sa decom izdvaja sredstva za jednokratnu novčanu pomoć koja se dodeljuje majkama za novorođenu decu, materinski dodatak nezaposlenim porodiljama,  pomoć parovima  za vantelesnu oplodnju, pravo na besplatan boravak u vrtiću za treće i svako naredno dete, kao i pravo na besplatnu užinu za decu iz porodice koja ostvaruje pravo na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti.

“Za razliku od ostatka Srbije gde su prve bebe dečaci, Negotin je u Novoj godini dobio  devojčicu, što je možda i dobar znak za ovaj grad. Nadam se da će ove godine biti više beba. Porodilište će vrlo brzo početi da se renovira. To će biti jedno od najlepših i najsavremenijih porodilišta ne samo u ovom kraju već i u Srbiji i svakoj trudnici  koja ovde bude došla svakako će biti prijatno uz svu moguću aparaturu koje ovde ima, biće to jedan prostor, bolji nego što je bio do sada”, rekao je prim. dr Miroslav Ivić, načelnik odeljenja ginekologije i akušerstva i dodao da je u Negotinu prošle godine rođeno 148 beba, tri više nego 2022.