Naslovna Kultura Ljubav i sloboda Ivane Kuzmanović

Ljubav i sloboda Ivane Kuzmanović

298
0

Ivana Kuzmanović, autorka nekoliko bestselera i jedne od najčitanijih knjiga u oblasti popularne psihologije kod nas „Od kada sam se zavolela – volim“ provela je sinoć veče u društvu negotinske publike.

Šta je ljubav? Šta je sloboda? Ova pitanja je na početku druženja sa publikom u Negotinu sinoć postavila književnica, life coach i instruktorka meditacije govoreći o tome zbog čega se usudila da piše o ljubavi. Lično misli da je po pitanju pojma ljubavi jako malo rečeno, a da se pažnja posvećivala zaljubljenosti, romantici i idejama koje datiraju još iz bajki i legendi.

Ivana Kuzmanović je life coach ili na srpskom – trener za lični razvoj. Da li je ovo zanimanje, čiji je engleski termin postao deo naše svakodnevice, popularno?

„Rekla bih i popularno i nepopularno, zavisno od toga kako se na to gleda. Ovo je jedno izvanredno zanimanje, pokretačko, mentorsko, lidersko, ali nažalost, dosta je uspelo da bude diskvalifikovano time što je mnogo onih koji su samoprozvani lajf-koučevi i koji odašilju jednu sliku da je to puki pozitivizam, da je to ono: samo vozi napred, osmeh na lice i slično. Lajfkoučing je jedna sub nauka kojoj se i u svetu posvećuje velika pažnja. Ono što ja zapravo radim jeste da koristim veliko znanje koje sam skupljala tokom 35 godina života, ne sa namerom da se time bavim, već iz razloga da pomognem sebi”, rekla je u Negotinu, Ivana Kuzmanović.

Autorka je ovom prilikom održala predavanje o onome od čega naš život najviše zavisi – o ljubavi i slobodi, a potom odgovarala i na pitanja iz publike.

„Meni je bilo fenomenalno! Ako je publici bilo upola tako komforno i dobro kao što je meni, onda je ovo potpuni bingo. Čini mi se da su zaista pažljivo slušali, verujem da nekako umem da osetim kada neko sedi iz kurtoazije a kada neko biva uvučen u temu. Mislim da je ova tema koja je, naravno, samo zagrebana i te kako rezonirala, osećala sam „feedback“. Čini mi se da je ovde veliki potencijal za istraživanje ovakvih tema i za neki rad, razvoj, napredak u ovim važnim i ključnim stvarima“, zaključila je Ivana Kuzmanović nakon jednoipočasovnog druženja, unapred se radujući narednom susretu sa negotinskom publikom, koji, kako kaže, nekako predoseća.