Naslovna Kultura Ljubav i moda u Muzeju Hajduk Veljka: K’o nekad u 8

Ljubav i moda u Muzeju Hajduk Veljka: K’o nekad u 8

596
0

Kako su se oblačile šezdesetih negotinske dame pokazala je Negotincima etnolog-antrolopolog Emila Petrović na izložbi, simboličnog naziva „K’o nekad u 8“.

Malo putovanje kroz prošlost započelo je u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, pesmom „K’o nekad u 8“ Đorđa Marjanovića, a nastavila se čuvenim „Zlatnim danom“ Bisere Veletanlić u interpretaciji učenika Tehničke škole.

Izložba koja je napunila muzejsku galeriju objedinila je na jednom mestu, odeću, aksesoare, ali i predmete koji su i više nego jasna asocijacija na šezdesete.

„Izložba je nastala kao rezultat terenskog istraživanja na prostoru Negotinske krajine, kao dela istočne Srbije, a u okviru konteksta koji podrazumeva vremenske i kulturološke prilike sredinom druge polovine dvadesetog veka“, kaže etnolog-antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine i autorka ove izložbe.

Haljine, mini i maksi, muška odela, kravate, mašne, ali i čipkane rukavice, veš, neizbežni kombinezoni, pa čak i tašnice, biserne ogrlice i venčanice tek su deo kolekcija koje su Muzeju ustupile porodice Jotić, Kračunović, Robulović, Jakovljević, Katić i Tramošljanin.

„Moda u Srbiji nije nimalo zaostajala za evropskom. Kupovani su materijali, žoržet, žersej, markizet, štof, svila, šili kostimi, bluze, suknje, haljine… Od tih materijala krojačice su uspevale da realizuju gotovo svaku kreaciju viđeni u časopisima ili na filmovima, od odevnih predmeta za svakodnevni život do svečanih prilika“, dodaje Emila Petrović.

I Negotinke su, sudeći po prikazanim kreacijama, tih šezdesetih izgledale kao prave filmske dive sa elegantnim kostimima i haljinama, sa rukavicama, malim kožnim tašnicama i adekvatnom obućom. Pratila su ih gospoda u odelima, šimikama, leptir-mašnama ili širokim kravatama, a poneki i sa šeširima.

„Naša je dužnost da beležimo kolekcije i u privatnim zbirkama. Mnogo od ovih predmeta biće deo etnološke zbirke Muzeja, što je još jedan doprinos muzeološkoj nauci“,  kaže autorka.

Izložbu je svojim izlaganjem o istoriji mode, ali kroz remek dela svetskog i srpskog slikarstva upotpunila i profesor likovne kulture, akademski slikar Dragana Gavriljuk Katić.

Izložbu „K’o nekad u 8“  posetioci će moći da u galeriji Muzeja Hakduk Veljka, u Todorčetovom konaku, pogledaju i narednih dana. Stariji da se prisete tog, možda, lepšeg i interesantnijih vremena, a mlađi da ponešto o tom vremenu i nauče.

“Izložba nam omogućuje da zamislimo neke lepše i srećnije dane. Ona ima motivacionu i edukativnu ulogu i misiju, jer se na jednostavan i stručan način obraća publici sa ciljem da se podstakne radoznalost i zamisli život našpih majki, baka, prijatelja i komšija, kkako bi kroz ove segnemte bio zabeležen deo njihovog života”, zaključuje etnolog-antropolog Emila Petrović.