Naslovna Društvo Lingvističari negotinske Osnovne škole “Vuk Karadžić“ treći u Srbiji

Lingvističari negotinske Osnovne škole “Vuk Karadžić“ treći u Srbiji

795
0

Članovi Lingvističke sekcije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ na republičkom takmičenju osnovnih škola Srbije, zauzeli su treće mesto.

Članovi lingvističke sekcije OŠ „Vuk Karadžić“ sa mentorom, nastavnicom Mašom Milivojević; Foto Tića Negotin

Mia Stanković, Milica Ćosić, Nina Prvulović, Anastasija Banković, Viktor Stanković i Vladimir Milutinović, članovi Lingvističke sekcije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i njihov mentor, nastavnik srpskog jezika Maša Milivojević, osvojili su treće mesto na Republičkom takmičenju lingvističkih sekcija Srbije.

„Nisam očekivala nagradu. Ovo je jedna sjajna ekipa koja je u projekte uložila  mnogo rada i truda. Istraživanje i sređivanje dobijenih podataka trajalo je mesecima. Učenici su uglavnom  samostalno sve radili, ja sam samo kontrolisala njihov rad, dopunjavala i ispravljala“, ne krije zadovoljstvo zbog uspeha svojih učenika nastavnica Maša Milivojević.

Šestorka se, na čelu sa svojim mentorom, upustila u zahtevan i odgovoran posao, jer pored rada i upornosti, projekti su zahtevali i vreme provedeno na terenu.

Popisati sve ulice u Negotinu i proveriti njihov tačan naziv bio je pravi izazov za višemesečno istraživanje Mie Stanković i Milice Ćosić.

„Uspele smo da na internetu nađemo imena svih ulica u Negotinu. Zatim smo grad podelile na delove i obišle  ulice i proverile njihove nazive. Većina je dobila nazive po junacima iz oslobodilačkih ratova. Meni su bile zanimljive one koje nose naziv po istorijskim datumima“, sa uzbuđenjem o svom zadatku govori Mia Stanković.

Viktor Stanković i Vladimir Milutinović su se u svom istraživanju bavili imenima svojih drugova i pre svega njihovim nadimcima.

„Treći zadatak je bio popisati nazive svih radnji u našem gradu. Moja drugarica Nina i ja smo imale ozbiljan izazov, pa smo pored podataka sa interneta, takođe, morale da obilazimo Negotin i beležimo zanimljive nazive kako bi rad bio potpun. Uglavnom su to imena vlasnika radnji ili pojmovi vezani  za poreklo ili nadimak porodice“, priča o svom iskustvu Anastasija Banković.

Lingvistička sekcija Osnovne škole „Vuk Karadžić“ nakon ovog velikog uspeha planira nova istraživanja i nove izazove na koje bi lingvistički trebalo dati dobre odgovore.

Čestitamo učenicima i nastavnici!