Naslovna Društvo Likovima iz bajki OŠ “Branko Radičević ”obeležila rođendan

Likovima iz bajki OŠ “Branko Radičević ”obeležila rođendan

807
0

Na sceni negotinskog Doma kulture školskom priredbom “Bajke mog detinjstva” obeležena 41. godina postojanja i rada Osnovne škole “Branko Radičević”.

Koliko dugo u nama žive junaci iz bajki toliko ćemo i mi sami biti deca u duši, utisak je odraslih koji su poneli nakon priredbe učenika i nastavnika Osnovne škole “Branko Radičević”.

Negotinci su ponovo oživeli svoje detinjstvo gledajući pravu malu pozorišnu predstavu “Bajke mog detinjstva” koju su priredili učenici i nastavnici obeležavajući dan rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića po kome škola ponosno nosi ime.

Likovi iz bajke su u odrastanje vratili publiku ali i same nastavnike koji su se potrudili da ponovo ožive likove sa stranica čitanki, lektira i da ih iz sna probude, obuku im kostime i zaigraju ponovo u svačijoj mašti.

“Prilično je bilo teško da iz sveta bajki odaberemo baš ove likove, mada smo uživali dok smo pripremali večerašnju predstavu. Osluškivali smo decu šta oni vole jer njihovo detinjstvo i naše detinjstvo nije isto. Druga fantastična bića su nekada bila prisutna, a druga danas pa smo se potrudili da to spojimo. Mi smo se uspavljivali uz drugačije bajke a sada je to više ekranizovano i manje se čita, pa je ideja i bila da ih motivišemo da se vrate bajkama i uvide da je to jedan neotkriveni svet”, kaže Bojana Đorđević, nastavnica srpskog jezika.

Scenario za ovu predstavu pisao je tim nastavnika, ali su mali glumci bili ti koji su doneli odluku kako će predstava izgledati. Dijalozi su se menjali kroz probe, vele nastavnici, pa i na samom izvođenju sinoć bilo je improvizacije i promena, kaže Jelena Todorović, nastavnica srpskog jezika.

“Mi srbisti volimo bajke. One se na časovima obrađuju u petom razredu.Volimo da živimo u tom svetu književnosti i umetnosti, volimo da i deca žive tako sa nama. Naša škola inače ima drugačiji pristup predstavama. Ja sam išla u ovu školu i oduvek je škola bila moderna i drugačija po kostimima, horu koji je jedinstven svake godine i muzičke tačke doprinose celoj priči i da nije njih predstava ovako ne bi ni izgledala”, kaže Jelena Todorović, nastavnica srpskog jezika.

O sceni i kostimima brinuo je Ljubiša Blagojević, nastavnik likovne kulture koji je svojom maštom oživeo likove iz bajki i dao im poseban pečat.

“Bio je veliki izazov biti deo večerašnje predstave jer se sam scenario menjao do poslednje probe. Bilo je jako zahtevno i moje kolegenice i ja nismo u protekla tri meseca imali slobodnog vremena. Probe su trajale i po dva sata. Ove godine radio sam muziku, efekte i video efekte, ali i na samom pisanju scenarija. Ovo je bio jedan golijatski poduhvat za sve nas. Hteli smo da budemo drugačiji. Jeste bilo komlikovano sinhronizovati se ali na kraju mislim da smo uspeli”, kaže Bojan Marinović, nastavnik engleskog jezika.

Da timski rad pobeđuje pokazali su sinoć sa scene negotinskog Doma kulture učenici i nastavnici koji uz osmeh dodaju da su bili pod budnim okom direktora škole koji im je pomagao, davao sugestije ali i kritikovao. Složili su se da iz dobre kritika nastaju dobre predstave. Publiku je kroz priču i zdravo odrastanje uz likove iz bajki vodio sjajni Trifun Đorđević, učenik petog razreda.

“Bilo je večeras dobro. Svestan sam da je bilo jako teško mada smo se snašli, morao sam da improvizujem nekoliko puta i da rešavam probleme na sceni u toku same predstave. Bez mene ne bi bilo ničega”, sa osmehom priča mladi glumac koji je svojim šarmom i talentom uspeo sinoć da nasmeje publiku ali i svoje drugove i nastavnike, dodajući da su likovi žapca i pevca na njega ostavili najjači utisak.

Negotinci imaju privilegiju da tri puta godišnje, zahvaljujući učenicima i nastavnicima tri gradske škole, odgledaju tri sjajne predstave, što je retkost i malo je škola u Srbiji koje na ovakav način obeležavaju svoj dan škole. Predstave, nažalost, žive samo to jedno veče i ceo višemesečni trud.

“Razmišljali smo o tome da ovakve priredbe provučemo kroz konkurse i da se van Negotina vidi. Postoje konkursi koji prate filmska ostvarenja mladih glumaca i deca, učenika osnovnih škola. Pričali smo na tu temu da je šteta da ovoliki trud i rad vidi samo jednom i da treba da živi i van Negotina”, kaže Bojana Đorđević, nastavnica srpskog jezika.