Naslovna Društvo Letnje računanje vremena počinje 28. marta u 2 sata

Letnje računanje vremena počinje 28. marta u 2 sata

471
0

U nedelju, 28. marta u 2 sata, pomeranjem kazaljki na časovniku za jedan sat unapred, počeće letnje računanje vremena, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

U Srbiji se časovnici pomeraju dva puta godišnje i to poslednje vikenda marta, kada počinje letnje i poslednjeg vikenda oktobra kada počinje zimsko računanje vremena. U martu unapred, a u oktobru se kazaljke vraćaju sat unazad.

Letnje računanje vremena u našoj zemlji počelo je da se primenjuje 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine, kada je i Evropska unija standardizovala vreme, satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Pa iako je već dugi niz godina praksa da se primenjuje zimsko i letnje računanje vremena radi uštede energije, Evropski parlament još u martu 2016. godine podržao ukidanje pomeranja sata, uz naznaku da će odluka početi da se primenjuje od 2021. ali do toga još uvek nije došlo.