Naslovna Kultura Letnja škole arhitekture u Rogljevu i Rajcu

Letnja škole arhitekture u Rogljevu i Rajcu

288
0

Dokumentacija, interpretacija i restauracija graditeljskog nasleđa Rogljevačkih i Rajačkih pimnica, bile su teme ovogodišnje Letnje škole arhitekture, koja večeras u Rogljevu završava svoj dvonedeljni rad.

Foto: Letnja škola arhitekture

Šta može da spoji jednog grafičkog dizajnera ili jednog hemičara sa nekim ko je završio arhitektonsko inženjerstvo ili pak, menadžment i biznis, bankarstvo, novinarstvo ili istoriju umetnosti? U ovom slučaju spojila ih je ljubav ka graditeljstvu i arhitekturi pod okriljem Letnje škole koju organizuje beogradska “Grupa arhitekata”. Iako su, najčešće, polaznici škole studenti arhitekture, to nije presudan uslov, pa tako škola okuplja ljude različitih interesovanja i branši.

“Ovo je treća letnja škola arhitekture, a ja sam dolazila u ovaj kraj i zbog učešća u raznim volonterskim kampovima. Naime, naša partnerska organizacija „Kulturno nasleđe bez granica“ je i ranije sprovodila više različitih regionalnih restauratorskih kampova za obnavljane pivnica, mahom u Rogljevu, koje je mnogo zgodnije za realizaciju takvih kampova jer je selo jako blizu pivnica”, kaže Jelica Jovanović, rukovodilac Letnje škole arhitekture, diplomirani arhitekta i trenutno student konzervacije u Beču.

Program škole ima dva modula koji se fokusiraju na dokumentaciju, interpretaciju i restauraciju kulturne baštine, kroz primenjeni rad na objektima u Rogljevu i Rajcu.

Učesnici letnje škole rade na snimanju i izradi tehničke dokumentacije za sabor u Rogljevu i Rajcu, koristeći klasične tehnike arhitektonskog snimanja. Takođe uče o novim metodologijama i tehnologijama koje se koriste u tu svrhu, ali i dostupnim tehnologijama u Srbiji, kao i kako se vrši izbor tehnike i obuhvata snimanja.

Foto: Letnja škola arhitekture

U okviru škole održana je serija predavanja, pa je tako Dragana Petrović govorila o zemljanoj arhitekturi, Ferenc Zamolyi o drvenoj arhitekturi, Jelica Jovanović o značaju nasleđa, ali i o krečnim malterima, Jelena Pejković o dokumentaciji i snimanju objekata, Natalija Ćosić o preventivnoj konzervaciia arheoloških lokaliteta i Andrew Lawler o interpretaciji.

 “Škola arhitekture u Rogljevu okupila je ovoga puta dvanaest učesnika, među njima je i troje ranijih polaznika. Mi kao organizatori insistiramo na vršnjačkoj edukaciji, pa su oni tako ove godine imali i tu ulogu. Imali smo učesnike iz Srbije i Turske. Reč je o studentima arhitekture sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu koji su odabrali da u okviru naše škole obave svoju obaveznu praksu. Iz Srbije je, pored arhitekata, bilo i učesnika različitih zanimanja jer program nije usko stručan već je koncepcija tako urađena da može da ga prati svako ko je zainteresovan za ovu oblast”, dodaje Jelica Jovanović, rukovodilac Škole arhitekture.

Foto: Letnja škola arhitekture

Učesnici škole radili su na restauraciji elemenata arhitekture vinskih podruma smeštenih u kompleksu Rogljevačkih i Rajačkih pivnica. Konkretno, na pripremi i nanošenju blatnog maltera i dersovanju zidova krečnim malterom, a pored obuke za stare tehnike gradnje, izvodila se i obuka o istorijskim i modernim alatima.

“Radili smo blatne maltere na dve pivnice u Rogljevu i na jednoj dersovanje zidova krečnim malterom, a pomogli smo u Rajcu i jednoj porodici koja radi prepokrivanje krova da se skine i očisti crep i da se krovna konstrukcija očisti i zaštiti od štetočina”, ističe Jelica Jovanović.

Beograđanka Tamara Brčić, jedna je od učesnika ovogodišnjeg programa, bavi se grafičkim dizajnom. Negotinski kraj je na nju ostavio dobar utisak prilikom posete pre par godina i zato je, čim je videla poziv, odlučila da se priključi Letnjoj školi arhitekture.

“Već sam se susretala sa radom sa zemljom, bavim se još uvek iz hobija jer mi se sviđa, dobro se osećam dok to radim i nekako mi se učinilo da bi bilo super upoznati se sa ljudima koji slično razmišljaju, raditi na obnovi pivnica i nekako uživati u spoju ta dva. Radi se mnogo, mnogo se uči, ali je vreme proletelo. Ništa nije bilo teško, samo su malo okolnosti zbog vrućine bile nešto drugačije. U ekipi je bilo dosta mladih koji su uneli tu neku živost i energiju i onim malo starijima, a nismo imali ni problem u jezičkoj barijeri, pošto svi govorimo engleski jezik.“

U Dunjinom konaku u Rogljevu večeras je završnica škole i dodela sertifikata učesnicima, uz goste iz GIZ-a i Europa Nostre.

Naime, Letnja škola arhitekture se zajedno sa regionalnim kampovima realizuje u okviru projekta „Očuvanje vinskih podruma Negotinske krajine u Srbiji“ imenovanog za ovogodišnju „ILUCIDARE“ nagradu koju dodeljuju Evropska unija za kulturno nasleđe i Europa Nostre.

Glavni razlog da se čitav projekat nađe u najužem izboru za nagradu projektima koji predstavljaju primere inovacija i međunarodnih odnosa vođenih nasleđem je oblast međunarodne saradnje, kroz učešće studenta iz celog sveta, ali i predavača iz čitave Evrope, koji su u naš kraj dolazili na obuke.

U okviru Letnje škole koja se organizuje uz podršku projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ i organizacije „Kulturno nasleđe bez granica“ Albanija priređeno je i studijsko putovanje na lokalitet „Felix Romuliana“ u Gamzigradu, obilazak Narodnog muzeja u Zaječaru, a učesnici škole posetili su i kulturno-istorijske znamenitosti Negotinske krajine Mokranjčevu kuću, Muzej Hajduk Veljka i Muzej Krajine.