Naslovna Kultura „Lepa Vlajna“ osvaja muzikom i stihom

„Lepa Vlajna“ osvaja muzikom i stihom

2084
0

Ljubitelji narodne muzike u Srbiji i dijaspori i ove godine biće u prilici da uživaju u najlepših pesmama komponovanim u duhu izvornog srpskog melosa. Odlukom stručnog žirija na drugom po redu Saboru narodne muzike biće izvedeno 56 kompozicija, među njima i „Lepa Vlajna“ negotinskog autorskog tima.

foto: Gradski horski ansambl „Mokranjac“

Više od 400 kompozicija stiglo je na konkurs koji su u susret drugom Saboru narodne muzike, planiranog za ovu jesen, raspisali Savez muzičko-estradnih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio televizija Srbije.

Stručni žiri odabrao je 56 kompozicija, među kojima i delo „Lepa Vlajna“, Dragane Marinović Simonović i Krste Stankovića Njenjulovića, u aranžmanu Slobodana Pecića.

“Ona je spoj vlaške muzike sa srpskim mentalitetom a nastala je na moje stihove. Ono što u ovom trenutku mogu da kažem je da će je violinama obojiti Orkestar Braće Advahov. Saksofon svira Živa Dinulović, a harmoniku, naravno, maestro Slobodan Pecić, u čijem je studiju snimljen i demo snimak”, kaže Krsta Stanković, Njenjulović.

Radni dogovor pred snimanje u studiju Slobodana Pecića; Foto: privatna arhiva

Tim koji pobeđuje, a prošle je godine osvojio drugo mesto na prvom Saboru pesmom „Lepa Stana“, vele autori, ne treba menjati, pa tako i kompoziciju “Lepa Vlajna” peva Nemanja Maksimović.

“Kada sam prvi put čuo prošlogodišnju takmičarsku pesmu, “Lepa Stana” moj prvi utisak je bio fantastičan. Odmah sam osetio to nešto posebno u pesmi i znao sam da je prava stvar. Dok nisam čuo “Lepu Vlajnu” nisam verovao da može da bude bolja od “Lepe Stane”, al kad sam je čuo shvatio sam da ova pesma može da napravi još veći uspeh”, kaže Nemanja Maksimović.

Ovaj Šumadinac se baš zahvaljujući prošlogodišnjem festivalu i pozivu da peva “Lepu Stanu” prvi put susreo sa vlaškim melosom, a sad ga, veli, još više voli.

“Nisam neko ko je slušao tu muziku, niti sam sa njome odrastao, ali što više slušam ovaj melos, sve ga više volim. Posle Sabora narodne muzike i “Lepe Stane” mnogi su me orkestri zvali da me pitaju šta znači “Vin la minje”, pa sam im objašnjavao i pitao što ih to zanima. Kako što, rekoše, skidamo pesmu, traže ljudi. Eto, vlaška muzika sve više se traži i doživljava veliki uspeh širom Srbije”, dodaje Maksimović.