Naslovna Kultura Lena Kovačević: Negotinska publika ima perfektan sluh

Lena Kovačević: Negotinska publika ima perfektan sluh

748
0

Džez i pop pevačica Lena Kovačević u pratnji svog benda priredila je solistički koncert u negotinskom Domu kulture. Publika je uživala u njenim hitovima, kao i u originalnim obradama inostrane i tradicionalne muzike.

Negotin je Lenu Kovačević prvi put slušao pre 11 godina na 45. “Mokranjčevim danima” kada su uz pratnju Big Benda RTS-a u okviru programa “Dame pevaju džez” nastupale i Svetlana Palada i Biljana Krstić.

Sinoć je Lena na muzičko putovanje povela publiku nošena podrškom, sjajnom energijom i ponaosob impresivnim izvođačkim improvizacijama svakog od članova pratećeg benda.

„Stevan Mokranjac kao kompozitor je jedan od mojih omiljenih i zato ustanova kulture koja nosi ime po njemu i vaš grad imaju posebno mesto u mom muzičkom srcu. Lepo je biti ovde ponovo a najlepše je što sam sada kod vas u društvu svojih momaka. Pre 11 godina bila sam sa sjajnim Big Bendom RTS-a i divnim kolegama, a večeras sam sa negotinskom publikom uživala u onome što radim solistički. Vaša publika stvarno ima perfektan sluh, pevali su sa nama neke od tradicionalnih pesama, bili su jako komunikativni, veoma dragi“, rekla je nakon koncerta u Negotinu, Lena Kovačević.

Ljubitelji njene muzike bili su u prilici da čuju toplu interpretaciju i muziciranje pratećeg benda, koji je sudeći i po komunikaciji između numera uživao u razmeni energije sa negotinskom publikom.

A publika, ona za koju se u umetničkim krugovima zna da nije „naivna“, se odazvala Leninom pozivu da zapeva, dok su sa scene sjajnim izvođenjima podjedanko plenili Maks Kočetov na saksofonu, Srđan Tanasković za klavirom, Marko Fabry na bas gitari i prvi put sa ovom ekipom Miloš Đurić Vudi za bubnjevima.

„Vudi je godinama van zemlje i uhvatila sam ga u trenutku kada je u Srbiji jer moj stalni bubnjar nije mogao da bude danas sa nama. Bilo je fantastično večeras, znate, kad imate novog muzičara u bendu uvek imate i tu novu energiju. Svi su oni vrsni muzičari i uvek se dobro i brzo snađu. Publika zna, recimo, „Cafe“ ili „Dubine“ ali te kompozicije na koncertu doživi na nov način jer su muzičari ti koji zapravo svojim stilom i načinom sviranja daju neki novi izgled pesmi. Svako od njih da svoj pečat muzici koju radim i to je ono što mene, kao muzičara na sceni, posebno raduje, to što je uvek sve novo.“

Lena Kovačević kaže da su njeni koncerti i trenutni repertoar koji na njima izvodi, manje više promocija muzike koju je radila poslednjih godina i koju ljudi znaju sa radija.

„U suštini promovišemo album „Cafe“, izvodimo naslovnu numeru „Cafe“, „Samo da mi je“, „Dubine“, „Požuri“, sada je tu i „Beograde“, „Crni leptir“ Emine Jahović i Darka Dimitrova, „Leto je“ kao obrada koju sam radila za projekat Radija S i puno nekih obrada stranih pesama koje volimo, ali i tradicionalne. Na bis smo večeras izveli pesmu „Dubine“ koju, možda, ja negde i najviše volim.“

Početkom prošle godine, Lena Kovačević je gostovala Marku Luisu u pesmi „Kraj“ objavljenom na njegovom albumu „Sloboda“ koja je po mnogima, jedna od najemotivnijih balada snimljenih u poslednje vreme. Pitali smo je kakve su šanse da ih zajedno čujemo u Mokranjčevom gradu?

„To bi bilo fantastično, Marko i ja smo stvarno dobri drugari. Desio se, nažalost, taj nesrećni kovid u vreme kada je naša pesma izašla. Iako je stvarno odličan uspeh doživela, šteta je što smo imali malo prilika da zajedno nastupamo. Trebalo je da gostujem na njegovom velikom solističkom koncertu u Kombank dvorani i tada je krenula cela ova situacija. Ali je zato Marko bio moj gost na jednom divnom koncertu u Narodnom muzeju u Beogradu, tako da smo uživo izveli tu pesmu što je još veća satisfakcija. On je, kao i moji muzičari, kreativan čovek koji ima specifičnu energiju i to se na bini oseti. Mnogo volim da nastupam sa njim.“

Ovih dana Lena aktivno učestvuje i u pripremama za premijeru filma “Nije loše biti čovek” kojim će se njen otac, poznati dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, autor kultnih klasika kao i bioskopskih hitova „Balkanski špijun“ i „Profesionalac“, vratiti filmskoj publici nakon 18 godina.

Snimanje filma je prekidala aktuelna pandemija virusa korona, a trajalo je pune tri godine, pa brojna ekipa sa posebnim nestrpljenjem očekuje premijeru 7. decembra. Lena Kovačević u novom filmu ima i muzički i glumački zadatak.

„Momčilo Bajagić Bajaga je krenuo da komponuje muziku na Duškove tekstove negde godinu dana pre nego što smo počeli da snimamo film. Nemam puno replika ali sam zaista imala mnogo muzičkog posla da pomognem da zajednički singl „Lepe laži“ i više pesama koje imamo u filmu donesemo na pravi način. I Kile (Gordan Kičić) i ja smo, čini mi se, uradili dobar posao i radujem se jer je i Bajaga presrećan što smo dobili jedan sladak soundtrack koji će biti mnogo lep sam za sebe. Imam jednu solo pesmu, imamo pesmu „San“ sa mog istoimenog albuma, imamo „Cafe“ i mog gosta iz Francuske Sen Sena (C.Sen) koji će takođe biti na premijeri filma, a Kičić ima i fenomenalnu solo pesmu, tako da je to jedan stvarno muzički film. Mislim da je to nešto što je Duškova želja odavno, film vrlo blizak mjuziklu.“