Naslovna Društvo Lekari Zdravstvenog centra Negotin proslavili Svete Vrače

Lekari Zdravstvenog centra Negotin proslavili Svete Vrače

2163
0

Lekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Negotinu obeležili su Svete Vrače, Kozmu i Damjana, zaštitnike svoje profesije.

Rezanjem slavskog kolača, Sveti Vrači, Kozma i Damjan obeleženi su i u negotinskom Zdravstvenom centru.

Obred rezanja slavskog kolača obavili su u sveštenici negotinske Crkvene opštine, protonamesnik Marjan Kerčulj, protonamesnik Marko Pajčin i jereja Marko Jokanović i Dušan Mićićelović, kao i protosinđel Enoh, starešina Hrama Sveta Trojica u Negotinu.

Ovogodišnjoj slavi u prostorijama Srpskog lekarskog društva prisustvovali su lekari, medicinski i nemedicinski radnici, ali i brojni gosti.

Domaćin slave bila je dr Minela Ilić, internista-pneumoftiziolog, načelnica Službe pneumoftiziologije, dok će kolačar naredne godine biti dr Ninoslav Dimitrijević, specijalista urologije i načelnik Odeljenja urologije negotinskog Zdravstvenog centra.

Hrišćansko učenje kaže da su svetitelji Kozma i Damjan, inače braća poreklom iz Rima,  pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Svetitelji, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Praznuju se, inače, dva puta godišnje 14. novembra i 14. jula.