Naslovna Društvo Lazar Perović, učenik generacije negotinske Tehničke škole

Lazar Perović, učenik generacije negotinske Tehničke škole

784
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2020/2021. godine.


Da škola od svoje dvostruke uloge, a to je da đaku pruža obrazovanje i vaspitanje, nije izgubila upravo vaspitnu funkciju, o kojoj se, čini se, svakodnevno govori, potvrđuje učenik generacije Tehničke škole, Lazar Perović.

Sa mnogo reči hvale govori Lazar o svojim profesorima koji su mu, pored formalnog obrazovanja, pružili i životne lekcije koje su više nego dragocene u godinama odrastanja. Srednjoškolske dane će pamtiti upravo po tim životnim lekcijama.

“Definitivno sam očekivao ovu laskavu titulu jer sam uložio mnogo truda tokom ove četiri godine da ništa manje nisam očekivao. Ja sam uvek bio povučen i tih pa sam mnogo radio na sebi, na socijalizaciji, i jako sam srećan koliko sam postigao u četvorogodišnjem školovanju. Konkurencija za titulu je bila jaka. Ne ocenjuje se tu samo odličan uspeh u školi već i vaša angažovanost u sekcijama, volonterski rad. Nisam bežao od obaveza i kada su školske proslave bile u pitanju i njihova organizacija. Školski sajt i fejsbuk stranica škole izgledaju zaista drugačije u odnosu na sve ostale škole u gradu. Ja sam bio deo te priče, radio sam na delovima “Tehnopisa” i prezentacijama o različitim filozofima. Meni je to bilo pravo uživanje.”

Lazar je kao najbolji đak u generaciji završio smer elektrotehničar informacionih tehnologija koji je tražen u Tehničkoj školi jer predstavlja budućnost u gotovo svim aspektima života. Do cilja nije bilo lako stići, a neki su na tom putu i odustajali.

“Neki moji drugovi su napustili ovaj smer, ispisali su se jer prosto nisu mogli da se izbore sa učenjem, gradivom, zahtevima koje ovaj smer stavlja pred učenika. Nije to bilo previše gradiva ali je moralo stalno da se radi i uči, i ako neko ne voli ovaj smer ili struku teško da će napredovati. Škola je ispunila sve tehničke uslove za ovaj smer i profesori su bili jako dobri i voleli su ono što predaju. Jedino što nedostaje Tehničkoj školi je veći broj devojaka, ali socijalne mreže nadomešćuju i taj problem”, sa osmehom kaže Lazar koji ponosno ističe da je najvažnije životne lekcije o odrastanju dobio upravo od svojih profesora.

Sem znanja, veli on, u spomenar svojih srednjoškolskih dana zapisao je i životne lekcije koje su ga promenile, izgradile ga kao ličnost, promenile mu stavove.

“Naučio sam da svakoga dana moram da radim na sebi kako bih bio bolja verzija sebe ali i da poštujem tuđe i svoje vreme jer je ono dragoceno. Moram da se zahvalim razrednoj, Marijani Dinulović koja je uložila toliko truda da nam pomogne naročito ove poslednje dve godine u korona sistemu rada i učenja. Mi smo se ponekad baš trudili da joj zadamo muke i zato zaslužuje veliko hvala.”

Lazar ne zna gde će ga životni put odvesti i dalje školovanje ali bi, kaže, probao da svoje znanje unapredi van granica Srbije. Ovaj mladić pred kojim je veliki izbor odluka razmišlja preduzetnički o nekretninama ili kripto valutama. Možda, dodaje, školovanje nastavi u Švedskoj kod tetke, ali bi voleo sam sebi da plaća obrazovanje.

“Voleo bih da radim za Google, o tome razmišljam još od detinjstva. Sada nam je učenje u korona sistemu pokazalo koliko mladi ne umeju da koriste informacije sa Googla, da sami uče, istražuju. Uglavnom su na socijalnim mrežama.  Ja bih voleo da sebe unapredim u IT sektoru”, kaže za naš portal Lazar Perović, učenik generacije Tehničke škole.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.