Naslovna Društvo Lana Mikić: Želja mi je da budem nastavnik informatike

Lana Mikić: Želja mi je da budem nastavnik informatike

915
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2020/2021. godine.

Da su brojevi samo znaci koje koristimo tokom života za različite računice pokazala nam je Lana Mikić, učenica generacije Osnovne škole „Pavle Ilić Veljko“ iz Prahova. Ona dolazi iz seoske škole u kojoj je đačke dane osam godina delila sa još samo tri učenika. Ipak, trebalo je potruditi se da joj tokom školovanja police u sobi ukrase diplome i zahvalnice sa takmičenja. Rad, upornost i učenje doneli su Lani zvanje učenika generacije.

“Svi smo se podjednako u porodici radovali ovoj nagradi. U odeljenju su bila samo četiri učenika i to uopšte nije bilo izazovno za mene pa se zato novoj školi i radujem. Očekivala sam ovo priznanje jer sam dosta i redovno učila i smatram da sam postigla odlične rezultate na takmičenjima iz srpskog jezika, biologije i likovne kulture. Najviše se radujem nagradama iz likovnog i to su bile tri važne nagrade sa republičkih smotri. Crtanje portreta je moja velika ljubav. Iako je ovo mala škola ja sam se trudila da budem redovna u učenju i radu”, sa neskrivenom radošću priča ova mlada Prahovljanka iščekujući susret sa novim drugovima, profesorima i predmetima koje će imati.

U prahovskoj školi u učionici je znanje delilo samo njih četvoro, čeznula je Lana da klupe budu pune vršnjaka i iščekivala srednjoškolske dane. Ipak, sa starim društvom se ne rastaje lako.

“Malo sam tužna što sam se rastala od stare škole i društva, ali istovremeno i srećna što ću upoznati novo društvo i steći novo znanje. Nova škola je izazov i ne plašim se ni nastavnika ni učenja. Radujem se velikoj školi, velikom broju đaka jer dolazim iz zaista male škole.”

Lana je upisala Tehničku školu u Negotinu, smer elektotehničar informacionih tehnologija i prva je na listi. Ne krije u razgovoru sa nama da je i sama bila iznenađena kada je ugledala svoje ime na samom vrhu liste i sa ponosom kaže da su je profesori već zapazili.

“Ovde se uče stručni predmeti, ovo je smer budućnosti  jer je rad na računarima budućnost. Bila sam srećna na upisu, prva sam na listi. Znam da će biti i devojčica na smeru i biće dobro. Svakodnevno putovanje neće biti teško, školski prevoz je organizovan tako da ću putovati iz Prahova.”

Lana Mikić je spakovala već svoj spomenar uspomena iz osnovne škole. U njega je, kaže, smestila samo lepe uspomene, druženje sa drugovima i drugaricama, nastavnike…

“U spomenar ću staviti sećanja na časove, druženje sa drugovima i drugaricama. Formirane navike su veoma značajne i njih nosite upravo iz osnovne škole, a važne su u srednjoj školi jer nas čeka veliki rad i učenje i one su deo mog spomenara u kome ima mesta i za jednu moju posebnu želju, da sutra  budem nastavnik i predajem učenicima informatiku”, kaže Lana Mikić, učenik generacije Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” iz Prahova.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.