Naslovna Društvo „Kvalitetno obrazovanje za sve“ – novi projekat Osnovne škole „Vuk Karadžić“

„Kvalitetno obrazovanje za sve“ – novi projekat Osnovne škole „Vuk Karadžić“

837
0

Prevencija nasilja u školama i uklanjanje predrasuda i diskriminatornih pristupa ka osetljivim grupa, cilj je projekta „Kvaliteno obrazovanje za sve“ Osnovne škole „Vuk Karadžić“, koji finansira Evropska unija i Savet Evrope, a čija realizacija počinje već u januaru 2020. godine.

„Kvalitetno obrazovanje za sve“ je trogodišnji projekat koji će biti finansiram u okviru Programa Evropske Unije  i Saveta Evrope, a koji realizuje Odeljenje za obrazovanje Saveta Evrope u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Negotina jedna je od 40 škola u Srbiji u kojoj će biti realizovan projekat sa osnovnim ciljem promocije kvalitetnog obrazovanja pružanjem podrške školama i lokalnim zajednicama za otklanjanje predrasuda ka osetljivim grupama i prevenciji nasilja u školama.

„Postojimo i radimo u višenacionalnoj sredini, zato želimo da naši učenici bolje upoznaju kulturu i običaje svih svojih sugrađana kako bi se bolje razumeli, otklonili prerasude, razvili uspešniju komunikaciju i saradnju. Smatramo da je važno probuditi saradnju sa loklanom zajednicom na ovom polju, posebno povezivanje sa društvima koja neguju nacionalnu baštinu naroda našeg kraja“, ističu u našoj najstarijoj obrazovnoj ustanovi  „Vuk Karadžić“, u kojoj će u već u januaru naredne godine početi realizacija projekta „ Kvalitetno obrazovanje za sve“.

Projektom je  predviđeno da nastavnici steknu nova znanja kroz seminare, edukacije i putovanja sa ciljem razmene iskustava u radu u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti u školi. Projektom su obuhvaćeni svi učenici.

Posebnu ulogu u projektu imaće i lokalna samouprava, s obzirom da je to jedan od tri stuba u realizaciji projekta „Kako do demokratske kulture u školama“ koji finansira Evropska unija i Savet Evrope.