Naslovna Društvo Kusjak zaživeo uz manifestaciju “Dunav je moje more”

Kusjak zaživeo uz manifestaciju “Dunav je moje more”

3031
0

Turistička organizacija opštine Negotin ove godine organizovala je na Kusjaku celodnevni program pod geslom “Dunav je moje more”.

Manifestacija „Dunav je moje more“ ponovno je oživela obalu Dunava na Kusjaku, privlačeći radoznale posetioce svih uzrasta.

Tako je Dunav, bar na dan, postao more mnogim Negotincima događajem koji nudi raznolik i zanimljiv program iz godine u godinu. Ni ova nije bila izuzetak, već je pružila uzbudljivu kombinaciju aktivnosti i zabave koja je privukla brojne goste i učesnike.

„Reke nas spajaju i pružaju dosta mogućnosti, a tokom leta i dobru priliku za osveženjem koje nam je na visokim temperaturama itekako potrebno“, rekao je otvarajući manifestaciju Dragiša Ivković, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin.

Ovogodišnju manifestaciju “Dunav je moje more” otvorili su najmlađi Negotinci, mladi pecaroši od četiri do 14 godina koji su se nadmetali u pecanju ribe udicom na plovak.

Titule najboljih poneli su: Lara Veljković u ženskoj konkurenciji sa ulovom od 505 grama i Aleksa Gogović u muškoj koji je upecao 835 grama ribe. Drugo mesto osvojili su Mia Popović (500 gr) i Dejvid Barbojević (719 gr), a treće Sofija Grekulović (430) i Milijan Jovanović (678 gr).

U organizaciji Udruženja sportskih ribolovaca „Timok“ Negotin u pecanju ribe udicom na plovak, ali i zanimljivim igrama na obali: gađanju kuglom na pet i sedam metara i gađanjem olova u metu takmičila su se 33 mlada pecaroša.

Aleksa Gogović i Lara Veljković pobedili su i u disciplini bacanje kugle na pet i sedam metara u kategoriji do 10 godina starosti. U muškoj konkurenciji drugo mesto je osvojio Ognjen Popović, a treće Lazar Boldić, a kod devojčica je Staša Živadinović bila druga, a Mia Popović treća.  U istoj disciplini, ali do 14 godina starosti Nikola Dimitrašković je prvi, Milijan Jovanović drugi a Pavle Lazić treći.

U disciplini bacanje olova u metu prvo mesto je pripalo Milanu Isakoviću, drugo Aleksi Gogoviću, a treće Dejvidu Barbojeviću.  Svi učesnici su dobili na dar hranu za ribe, a najbolji pehare i medalje, kao i slatke pakete generalnog pokrovitelja “Aleksandrović Marketa”. Nagrađena je i najmlađa takmičarka, četvorogodišnja Dajana Barbojević.

“Zadovoljni smo odzivom, koje je nikad veće.Samo takmičenje je edukacionog karaktera i deo je naših aktivnosti na omasovljenju članstva, u prvom redu mladih koje smo upoznali sa pravilima pecanja. Vreme je poslužilo, ribe je bilo, a deca su se sjajno provela”, kaže Ivan Gogović, predsednik Opštinske organizacije sportskih ribolovaca “Timok”.

Od podneva do večeri organizovane su besplatne vožnje katamaranom na Dunavu, a manifestaciju su tradicionalno otvorili i zaljubljenici u vodu tradicionalnom regatom od Mihajlovca do Kusjaka. Titulu najveselije ekipe poneo je tim “Veseli Zaječarci”, a Ognjenu Boldiću uručen je pehar i medalja kao najmlađem učesniku regate.

“Cilj nam je da kroz ovaj vid manifestacije promovišemo Dunav, turistički potencijal koji imamo na Dunavu, smeštajne i ugostiteljske kapacitete i nadam se da ćemo pokrenuti i Negotince da leto provode na ovom mestu. Plaža ne pripada ni Turističkoj organizaciji ni opštini tako da mi ne možemo da se staramo o njoj tokom cele godine, ali kroz ovu manifestaciju nastojimo da skrenemo pažnju da ovaj prostor i na potrebu konstantnog njegovog uređenja”, kaže Dušan Petrović, direktor TOON Negotin.

Ni ovogodišnja manifestacija nije prošla bez tradicionalnog takmičenja u pripremanju riblje čorbe “Kusjačkog kotlića”. Organizator je obezbedio glavni sastojak riblje čorbe, kao i drva za spremanje kotlića, a generalni pokrovitelj manifestacije, “Aleksandrović marketi” začine, kačkete i kecelje, dok su za ostale namirnice i „kulinarske tajne“ bili zaduženi sami takmičari, a učestvovale su 22 ekipe.

Pobedio je dvojac “Nema predaje” Ivan Karalić i Darko Adamov, kome je žiri ovogodišnjeg “Kusjačkog kotlića”: Staniša Kržanović Miročanac, vitez gastronomije i vlaške kuhinje, Dejan Jakovljević, dugogodišnji takmičar i sudija i Maja Martinović, kuvarica Nacionalnog vlaškog restorana “Miročanac” dao najviše ocene.

Drugo mesto pripalo je ekipi DDR, Predragu Jakovljeviću i Bojanu Omaziću, a treće “Portiklici 3” Bobana Dujkića i Gorana Golubovića. Titulu najmlađeg kuvara poneo je jedanaestogodišnji Nikola Prvulović, a najmlađeg šefa i vođe ekipe četrnaestogodišnjem Bogdanu Đuriću. Zahvalnicu za dugogodišnje učešće osvojila je ekipa “Moravski raj” iz Trstenika.

“Za najbolju riblju čorbu tajna je ljubav, prema drugarima, deci i porodici”, kaže Ivan Karalić iz pobedničke ekipe, a Darko Adamov iz istog tima poručuje da su skuvali čorbu kakvu vole da jedu njihovi najbliži: “S obzirom na naše, da kažem neiskustvo, zadovoljni smo. Sada ćemo videti šta dalje, a dalje idemo redom do Tekije.”

I ovoga puta održano je takmičenje u veslanju, a titulu najbolje obezbedila je ekipa “Mrkovci”. Drugo mesto su “Šarani”, a treće “Gold Trayan”.

Na Kusjaku je priređena i završnica ovogodišnjeg Letnjeg sportskog kampa GK “Hajduk Veljko”, a za ljubitelje istorije, Srednjevekovna družina “Pogani” organizovala je radionicu gađanja lukom i strelom, kao i prigodnu izložbu srednjevekovnih oružja i oruđa.

Organizator, Turistička organizacija opštine Negotin uručila je diplome i zahvalnice za doprinos razvoju manifestacije: Letnjem sportskom kampu, “Poganima”, “Aleksandrović Marketima”, Dragiši Krojtoviću, Aleksandru Točakoviću, Damiru Kožikoviću i Security timu “Sparta”.

Muzički su ovaj dan na Dunavu i više nego raspoloženi i usvirani obeležili “Žirado kavaljeri”, Natalija Njegušić i Stefan Nikolić, ali i zaječarski “Madicine band” koji su svojim nastupima ulepšali posetiocima doživljaj i prikazali Dunav i u jednom drugom, boljem svetlu.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.