Naslovna Ekonomija Kupinovo vino “Mura Mare” zdravlje i ljubav u čaši

Kupinovo vino “Mura Mare” zdravlje i ljubav u čaši

1945
0

Bilo je sasvim logično da kad već uzgajaju kupinu i redovno podižu nove zasade, naprave i svoje vino. Danas Vinarija „Mura Mare“ iz Miloševa svojim kupinovim vinom osvaja nagrade na domaćim sajmovima i što je najvažnije srca potrošača.

Foto: Privatna arhiva

U osvajanje proizvodnje kupina Goran Stančić iz Miloševa krenuo je sada već daleke 2001. godine. Počeli su praktično od nule usavršavajući se u proizvodnji i osluškujući zemlju i kupinjare.

Od početnih 40 ari do sadašnja tri i po hektara, porodica Stančić sa velikom ljubavlju i posvećenošću već dve decenije održava postojeće i podiže nove moderne zasade, gajeći sorte kupine: torn fri, loh nes, torn hal i čačansku bestrnu.

„Svaka sorta ima nešto svoje što daje. Jedna daje slatkoću, druga oporost, treća ima malo više kiselina u odnosu na sve ostale i tako redom. Mi smo 2001. prvu plantažu zasnovali pored Jaseničke reke na površini od 40 ari na mestu sa najmanjom nadmorskom visinom. Već 2008. smo zasadili kupinu na dva hektara,a 2017. na 1,16 hektara”, kaže Goran Stančić.

Goran i Ivana Stančić; Foto: Privatna arhiva

Za uspešno gajenje kupina, stabilne prinose i dobar kvalitet, neophodno je da se obezbedi i optimalan nivo zemljišne vlage. Kupina ovde ima tradiciju, ali poslednjih godina pritisnuti sve manjim otkupnim cenama mnogi se teže odlučuju da je uzgajaju. Stančići su, međutim, otišli korak dalje i svoj proizvod – kupinu, pretvorili u vino.

“Za nas je 2018. bila odlučujuća godina jer smo tad rešili da san o vinariji pretvorimo u javu i registrujemo “Mura Mare”. Te smo godine preradili 35 tona kupine. U početku sam koristio pomoć vinara kroz priču, njihova iskustva, a zatim sam eksperimentisao i došao do zaključka da je ovo vino najbolje koje možemo da proizvedemo”, dodaje Goran.

Pilo se na sobnoj temperaturi ili rashlađeno, kupinovo vino “Mura Mare”, proizvodi se isključivo od plodova sa plantaža porodice Stančić. Da je u potpunosti prirodno svedoči i činjenica da je ovo vino bez ikakvih aditiva, arome ili veštačkih boja. U njemu je, vele Stančići, 100 posto kupina i ni kap vode.

“U muškoj populaciji vlada uverenje da su kupinova vina za žene. Međutim, dešava nas se prilično često da upravo muškarci menjaju mišljenje kad ga probaju i kažu da je vino pravo. Mnoga kupinova vina na tržištu sadrže četiri do šest odsto alkohola, a naše 14,5 procenata. Kad ga probaju, iznenade se i promene mišljenje”, dodaje vlasnik Vinarije “Mura Mare”.

Za kratko vreme ovo tradicionalno kupinovo vino iz Miloševa sa “malom dozom tajnovitosti”, kako kažu naši domaćini, pravim ukusom kupine, prirodnom gustinom i aromom, prošetalo se Srbijom pa je ovoj mladoj vinariji donelo i prva odličja. U župskom Aleksandrovcu 2019. na Međunarodnom sajmu vina, kupinovo vino “Mura Mare” ponelo je bronzano odličje u kategoriji voćnih vina. Srebrom se prošle godine okitilo u Knjaževcu, a zlatom na 57. “Oplenačkoj berbi” u Topoli.

“Vino prvo zri u drvenim buradima, pa u polupropilenskim. Po meni, a ne ulazim u tehniku proizvodnje vina od grožđa, hrast jeste dobar i daje ukus vinu. Kod kupine je važno da je ništa ne promeni i ovo vino ostaje onakvo kakvo jeste”, dodaje Goran.

Kupinovo vino je, kažu, prva asocijacija na gvožđe, na vitamin C i minerale, na kvarcetin i flavonaide, koji umanjuju rizik od najtežih bolesti.

Za Stančiće je kupinovo vino pre svega eliksir zdravlja i ljubav u čaši jer pažljivo kad beru plodove biraju one najbolje, najzrelije i najslađe. Za njih je ovo vino i zaštitni znak i robna marka i njemu će se, vele, posvetiti i narednih godina.

“Naše kupinovo vino se pravi po tradicionalnoj porodičnoj recepturi od četiri sorte kupine. Jedna mu daje slast. Druga zamiriše kad otvorite flašu. Treća je kiselkasta, za balans i punoću ukusa. A četvrta? Četvrta je naša mala tajna!”