Naslovna Događaji Kulturno umetničko društvo „Voja Čurić“ iz Kobišnice na gostovanju u Beču

Kulturno umetničko društvo „Voja Čurić“ iz Kobišnice na gostovanju u Beču

457
0

Članovi Kulturno umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice  nastupili na godišnjem koncertu devojaka i mladića Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac“ u bečkoj Tehničkoj školi u Lengefeldgase.

KUD „Voja Čurić“ i običaj „Svadbeni ponedeljak u Kobišnici“; Foto: Dragiša Radulović

Uprava Srpskog kulturnog centra „Mokranjac“ nastavila je sa lepom praksom pozivanja kulturno umetničkih društava iz Srbije, negujući stara i stvarajući nova prijateljstva među mladima iz dijaspore i matice.

“Od davne 1998. godine kada je prva generacija novoosnovanog Kulturno umetničkog društva „Stevan Mokranjac“ izašla na binu, pa do danas, punu 21 godinu, svedoci smo uspona i padova, nastanaka i nestanaka mnogih kulturno umetničkih društava. Mi Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” smo poput one mitske ptice Feniks, koja se posle i najmanjeg poraza diže do najviših visina”, kaže Dragoljub Nekšojević, prvi predsednik i osnivač „Mokranjca“.

KUD „Voja Čurić“ i običaj „Svadbeni ponedeljak u Kobišnici“; Foto: Dragiša Radulović

Godišnji koncert uveličali su gosti iz otadžbine, članovi Kulturno umetničkog društva “Stiški biseri” iz Majilovca. Iz Braničeva je gostovao  Folkorni ansambl opštine Malo Crniće, dok se Rekreativna grupa Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” predstavila igrama iz Kobišnice.

Članovi Kulturno umetničkog društva “Voja Čurić” iz Kobišnice ovogodišnji pobednici “Susreta sela” opštine Negotin i “Krajinskih običaja” u Štubiku, prikazali su običaje „Svadbeni ponedeljak u Kobišnici“. Domaćini su gostima i prijateljima, koji su pomogli ovo lepo veče muzike, pesme i čuvanja tradicije, zaokružili dodelom zahvalnica i poklona.

Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin; Foto: Dragiša Radulović

U ime nagrađenih zahvalila se Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin, koja je istakla da će matica uvek biti uz kulturno umetnička društva u dijaspori, baš kao što to čini i za ona u Srbiji. Domaćinima je poželela nove uspehe sa nadam da će im nova godina doneti nova priznanja i izrazila nadu da će “Mokranjac” upriličiti nastup i u Negotinu.

Direktori  kulturnih ustanova  iz našeg grada: Narodne biblioteke “Dositej Novaković“ Milorad Grbović, Muzeja Krajine, Ivica Trajković i  Istorijskog arhiva Nenad Vojinović poklonili su  domaćinima izdanja svojih knjiga i još sto naslova koji će biti na raspolaganju članovima kluba.