Naslovna Kultura „Kulturno nasleđe Negotinske Krajine“ na kladovskom „Kazan Kultu“

„Kulturno nasleđe Negotinske Krajine“ na kladovskom „Kazan Kultu“

180
0

Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine predstavila je u subotu 25. avgusta na Konferenciji nematerijalnog i prirodnog nasleđa „Kazan-kult Kladovo 2018“, svoju izložbu „Kulturno nasleđe Negotinske Krajine“.

Foto: Bora Dimitrijević

Učesnici stručne konferencije, čiji je domaćin, po peti put, Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu, bili su u prilici da čuju 15 predavača koji su govorili o kulturnim i istorijskim potencijalima Srbije.

Među predavačima je bila i Negotinka Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine.

„Izložbu su bili u prilici da pogledaju tokom leta Negotinci i gosti našeg grada. Na 21 panou, na centralnom gradskom trgu predstavljena je bogatu kulturna zaostavštinu našeg kraja. Među fotografijama su i one na kojima su prikazane crkve, manastiri, pivnice kao i arheološko nalazište „Vrelo“ Šarkamen. Tu su i objekti o kojima brine Muzej Krajine, upravna zgrada sa arheološkom, istorijskom i umetničkom zbirkom, Todorčetov konak. Izložba prikazuje i život trojice velikana: Stevana Mokranjca, Đorđa Stanojevića i Hajduk Veljka Petrovića“, kaže za NG portal autorka izložbe Sanja Radosavljević.

Učesnici petog “Kazan Kulta” bili su prilici da pogledaju i film „Putevi rimskih imperatora – U klisuri legionara“ u produkciji RTS-a.

Inače, „Kazan Kult“ je nastavak „Antika Festa“ manifestacije nastale počekom 2012. godine, koja je spojila ustanove kulture iz Zaječara i Kladova.