Naslovna Kultura KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice učesnik 56. „Oplenačke berbe“ u Topoli

KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice učesnik 56. „Oplenačke berbe“ u Topoli

360
0

Kulturno umetničko društvo „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice predstavilo se ovog vikenda na 56. Saboru izvornog narodnog stvaralaštva „Oplenačka berba“ u Topoli.

Izvorna omladinska grupa KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice, učesnik brojnih smotri i višestruki pobednik manifestacije „Susreti sela“, izvela je na saboru narodnog izvornog stvaralaštva „Oplenačka berba“ u Topoli splet narodnih igara: Veljkovo, Keser, Todorku i Cigančicu.

Ansambl iz Jasenice prikazao je u svom delu programa 56. „Oplenačke berbe“, smotre koja pomaže da se sačuvaju tradicija i običaji srpskog naroda, tradicionalne igre ovog kraja, ali i autentičnu nošnju i originalnu muziku.

“Oplenačka berba” u Topoli već 56. godina organizuje se u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara, a osim sabora izvornog narodnog stvaralaštva tokom tri dana manifestacije organizuju se i izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina, izložba starih zanata i rukotvorina, kao i izložba suvenira takmičarskog karaktera.