Naslovna Kultura KUD “Voja Čurić“ pobednik 46. „Susreta sela“

KUD “Voja Čurić“ pobednik 46. „Susreta sela“

939
0

Revijom najuspelijih tačaka i proglašenjem najboljih, sinoć je u Negotinu i zvanično završena sa 46. smotra narodnog izvornog stvaralaštva „Susreti sela“.

Kulturno umetničko društvo „Voja Čurić“ iz Kobišnice sveukupni je pobednik 46. “Susreta sela”. Njima je  uz diplomu pripala i novčana nagrada od 30.000 dinara.

Nagradu Jovanu Todoroviću iz KUD „Voja Čurić“ uručio je Vladimir Veličković

Drugo mesto i nagrada u visini od 20.000 dinara pripala je AKUD “Floričika” iz Jabukovca, a treće kulturno umetničkim društvima “Čučuk Stana” iz Sikola i “Prerast” iz Štubika, koji su uz diplomu dobili i po 10.000 dinara.

Specijalno priznanje, Povelju Doma kulture „Stevan Mokranjac“ za očuvanje tradicionalne kulture, organizator je uručio Draganu Miloševiću iz Šarkamena za nesebičan i dugotrajni rad i stvaralački doprinos u očuvanju tradicionalne kulture.

“Negovanjem narodne izvornosti i čuvanjem naših običaja, muzike i tradicije čuvamo naše nasleđe. To je naš zajednički zadatak”, poručio je zatvarajući ovu smotru, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Organizator ove manifestacije, Dom kulture “Stevan Mokranjac” je, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin, ove godine okupio sedam kulturno-umetničkih društava iz Jabukovca, Kobišnice, Šarkamena,  Štubika, Čubre,  Sikola i Jasenice,  koja su u proteklih mesec dana predstavila igre, pesme i običaje Negotinske krajine.

Reviji najuspešnijih tačaka predhodio je i defile centralnim gradskim ulicama, ali i svojevrsna izložba rukotvorina, meda,vina, suvenira, tradicionalnih predmeta koju je u okviru svog Etno dana organizovala Turistička organizacija opštine Negotin.

Na štandovima na centralnom trgu predstavilo se više od 40 izlagača iz Negotina, ali i Kraljeva, Niša i drugih gradova Srbije.