Naslovna Kultura KUD “Voja Čurić“ iz Kobišnice pobednik „Izvornih dana Neresnice“

KUD “Voja Čurić“ iz Kobišnice pobednik „Izvornih dana Neresnice“

555
0

U Neresnici kod Kučeva održana je četvrta po redu manifestacija „Izvorni dani Neresnice“, organizovana po uzoru na „Homoljske motive“, tradicionalnu smotru izvornog narodnog stvaralaštva.

Nastup KUD „Voja Čurić“ u Neresnici; Foto: Mirko Pejčić

Kulturno umetničko društvo „Voja Čurić“ iz Kobišnice, višestruki pobednik „Susreta sela“ u opštini Negotin, ali i laureat na brojnim takmičenjima i manifestacijama koje čuvaju kulturnu baštinu Srbije, predstavilo se na ovoj manifestaciji rekonstrukcijom svadbenih običaja, naročito onim obredima koji se izvode u ponedeljak.

Publici u Neresnici omladinski i folklor veterana izveli su svoja najlepša kola i prikazali autentične običaje koji se za dane svadbe izvode u Kobišnici.

Članica ovog folklornog ansambla, Nađa Živanović pevala  je tradicionalnu izvornu pesmu „Nadojna“, a Vladica Dinulović, Milan Nikolić i Jovan Todorović uveličali su nastup instrumentalnom muzikom našeg kraja.

Vladica Dinulović, Jovan Todorović i Milan Nikolić; Foto: Mirko Pejčić

Za prikazani program i rekonstrukciju običaja, žiri ovog četvrtog festivala izvornog narodnog stvaralaštva KUD „Voja Čurić“ nagradio je titulom pobednika smotre.

Četvrti „Izvorni dani Neresnice“ okupili su veliki broj čuvara tradicije, folkloriste, pevače, muzičare iz Kobišnice, Bobova, Voluje, Krivelja, Zaječara, Zlota, Osanice, Boževca, ali i i iz Laznice, Luke, Oštrelja, Šarbanovca, Starčeva, Kučeva, Vlaola, Duboke i Voluje.

Na ovoj manifestaciji organizovano je i takmičenje u spremanju starih jela, a smotru su uveličale i Gordana Stojićević i Izvorinka Milošević, poznate vokalne solistkinje tog kraja. Organizovan je i izbor najlepše čobanice.

Lentu najlepše ponela je devojka iz našeg kraja, Nina Mitucić, članica kulturno-umetničkog društva „Voja Čurić“ iz Kobišnice.