Naslovna Kultura KUD “Stevan Mokranjac” priredio 18. godišnji koncert: Igrom i pesmom čuvaju tradiciju

KUD “Stevan Mokranjac” priredio 18. godišnji koncert: Igrom i pesmom čuvaju tradiciju

371
0

U okviru manifestacije Majske svečanosti, Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” priredilo je u nedelju, 19. maja, celovečernji koncert na kome su se publici predstavili svi igrački sastavi ovog domaćeg folklornog ansambla, ali i orkestar pod upravom Željka Ćirića, solisti i gosti.

KUD “Stevan Mokranjac”, osnovan daleke 1954. godine, tradicionalnim godišnjim koncertom ponovo je pokazao zašto su upravo oni pravi ambasador kulturnog stvaralaštva ovog kraja.

U prepunoj sali Doma kulture koncert su efektno igrama iz Srbije otvorili najmlađi, kojima je ovo bio i prvi nastup. Na zadovoljstvo prisutnih svoje igračko umeće, koreografijama Miroslava Živanovića, predstavili su srednja i starija grupa dečijeg ansambla.

Prvi ansambl KUD ”Stevan Mokranjac” izveo je Igre iz Homolja u koreografiji Živorada Ivkovića, njegovu Leskovačku četvorku, Vlasinku, Barski čačak, Bugarku, kao i Igre iz Crnorečja, koreografa Dejana Ivkovića.

Blistali su i veterani KUD-a “Stevan Mokranjc”, gradskim i srpskim igrama iz Negotinske krajine u koreografiji Dejana Ivkovića. Folklorne ansamble je pratio Orkestar Кulturno umetničkog društva „Stevan Mokranjac“, predvođen Željkom Ćirićem.

Koncert su uveličali i gosti: Etno grupa “Mokranjac” sa Ružicom Rajković na čelu, članovi dečijeg hora „Vivak 2015“, koje predvodi Dragana Marinović Simonović, u pratnji Stefana Nikolića (harmonika), Vesne Garabantin (Violončelo) i Anite Dobrić (violina), a publici se predstavio i dugogodišnji prijatelj društva i jedan od najboljih vokalnih solista ovoga kraja, Miroslav Mića Rašić.

Osamnaesti po redu godišnji koncert КUD „Stevan Mokranjac“ završen je premijernim izvođenjem koreografije Igre iz Vranjskog polja, Dejana Ivkovića, u interpretaciji prvog ansambla.