Naslovna Kultura KUD “Stevan Mokranjac” obeležio 20 godina od obnove rada

KUD “Stevan Mokranjac” obeležio 20 godina od obnove rada

488
0

Kulturno-umetničko društvo “Stevan Mokranjac” skromno je obeležilo dve decenije obnovljenog rada. U Muzeju Hajduk Veljka, uz izložbenu postavku delova narodne nošnje iz Kreativne radionice društva, izveden je i kraći folklorni i muzički program.

Više od 60 godina najbolji mladi igrači, pevači i svirači iz opštine Negotin okupljaju se u Kulturno umetničkom društvu “Stevan Mokranjac” kroz čiji rad prikazuju svoj talenat i umetničke afinite. Na to je podsetila Slađana Stojanović, predsednik ovog društva, ističući da je od svog osnivanja ovaj ansambl svojevrsni ambasador srpskog folklornog stvaralaštva u našoj zemlji i Evropi.

“KUD “Stevan Mokranjac” predstavlja jedan vid putujućeg muzeja folklornog bogatstva koje predstavlja nacionalni identitet i istoriju srpskog naroda. Posle duže pauze, pre 20 godina obnovili smo rad i sada aktivno radi dečiji ansambl, prvi ansambl, kao i ansambl veterana “Biseri”, muzička sekcija i Kreativna radionica. Uspostavljena je i uzuzetna saradnja sa srpskim ansamblima u dijaspori, koja je učvršćena brojnim zajedničkim nastupima, ali i potpisivanjem Povelje o bratimljenju sa istoimenim kulturno-umetničkim društvom u Beču”, rekla je Slađana Stojanović.

Dejan Ivković, Slađana Stojanović i Snežana Pitarević

Rad KUD-a “Stevan Mokranjac” finansijski podržava opština Negotin kroz projekte u oblasti kulture, a uprkos raznim preprekama i neprilikama koje su društvo pratile, tokom protekle dve decenije, ono nije prestajalo sa radom. Štaviše, u jeku pandemije korona virusa, kada nije bilo moguće održavati probe, osnovana je Kreativna radionica čijim aktivnostima je ušteđen deo finansijskih sredstava ali i oživljen način rada veza sa pokrsticama kroz izradu delova narodne nošnje.

“Prošle godine, zbog svima poznatih razloga nismo mogli da održavamo probe. Ali nismo mogli ni da sedimo skrštenih ruku. Tako smo došli na ideju da počnemo sa nama potpuno novom delatnošću – izradom veza na nošnjama. U našoj Kreativnoj radionici, kako smo je nazvali, za ovo kratko vreme odradili smo ženski deo nošnje za splet igara “Binačka Morava” sa Kosova, počev od izrade šema, preko krojenja, šivenja, sve do veza i ušivanja prerlica. Koliko je ova naša radionica profesionalno radila govori činjenica da nam je jedan proizvođač od koga smo do sada kupovali nošnju, ponudio da radimo vez na njihovim nošnjama”, rekla je, govoreći o radu Kreativne radionice, Snežana Pitarević, predsednik Upravnog odbora KUD-a “Stevan Mokranjac”.

Bila je ovo prilika i da se Društvo priseti svojih spoljnih saradnika sa kojima i danas aktivno realizuje rad sekcija, kao i onih ljudi koji su, nažalost, napustili životnu i umetničku scenu ali su utkali značajan deo sebe u rad kulturno-umetničkog društva, što će se pamtiti.

“Na repertoaru imamo trenutno 13 koreografija, imamo i nošnju za sve te postavke. Folklor je jedan vid umetnosti i kada se kaže folklor misli se na narodnu igru, pesmu i narodnu nošnju. Mi u “Mokranjcu” iako smo sve te igre ubacili u koreografije, pokušavamo da zadržimo tradicionalnu igru, da ona ostane onako pravo, izvorno, kako su je igrali naši dedovi. Pošto folklor u našem narodu podrazumeva i prenošenje tradicije sa kolena na koleno i ja sam pokušao da na igrače prenesem sve što znam”, kaže Dejan Ivković, koreograf KUD-a “Stevan Mokranjac”.

Pored izložbene postavke Kreativne radionice KUD-a “Stevan Mokranjac”, u programu koji su zajednički organizovali Muzej Krajine i KUD “Stevan Mokranjac”, učestvovali su ansambl veterana “Biseri” sa Gradskim igrama, prvi ansambl sa Igrama iz Vranjskog polja, kao i orkestar i vokalna solistkinja Magdalena Pitarević.