Naslovna Kultura KUD „Stevan Mokranjac“ na Međunarodnom festivalu „Folk Fest“ u Istočnom Sarajevu

KUD „Stevan Mokranjac“ na Međunarodnom festivalu „Folk Fest“ u Istočnom Sarajevu

839
0

U Istočnom Sarajevu održan je Međunarodni folklorni festival “Folk Fest 2022”, na kojem su učestvovale folklorne grupe iz Srbije, Hrvatske i Istočne Ilidže.

Foto: KUD „Stevan Mokranjac“

U organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, Udruženja „Čuvari narodne tradicije“ Novi Sad, SKUD “Boško Vujadin” i Omladinskog udruženja „Aksiom“ iz Istočne Ilidže u Istočnom Sarajevu, na Šetalištu “Dr Miodrag Lazić” održan je Međunarodni festival “Folk Fest”.

“Planirano je da festival ima ciklični karakter i da se realizuje tri puta godišnje. Ideja je da se kroz ovaj oblik okupljanja promoviše narodno stvaralaštvo, razmena kultura, ali i da se radi na promociji Grada Istočno Sarajevo, gradskih opština i naših turističkih kapaciteta”, navode u Centru za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Ova manifestacija okupila je 11 folklornih grupa iz Srbije, među kojima je i Kulturno umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Negotina, ali i folklorne grupe iz Hrvatske i Istočne Ilidže.

 “KUD “Stevan Mokranjac”, kome su ovo putovanje omogućili opština Negotin, na čemu smo im neizmerno zahvalni i sponzori, na ovoj smotri predstavio se “Igrama iz Negotina” u koreografiji Dejana Ivkovića, a naši instrumentalisti su izveli splet narodnih kola iz ovog kraja.  Festival je odlično organizovan i zaista smo zadovoljni i prijemom i odzivom publike. Imali smo dva nastupa, jedan na šetalištu i drugi u hotelu, a za sve učesnike je gradonačelnik organizovao i prijem”, kaže Snežana Pitarević, predsednik Upravnog odbora KUD “Stevan Mokranjac”.

Pored Negotinaca, na festivalu su učestvovali i ansambli: “Nikola Tesla” iz Beograda, “Anđeli” iz Jelašnice, “Prva iskra” iz Bariča, Društvo folklora Srbije iz Zemuna, Folklorni ansambl “Folklorika” iz Novog Sada, CORDP  “Novi put” iz Vrbasa, “Srpska tradicija” iz Beograda, a pored domaćina iz SKUD “Boško Vujadin” i ansambli  “Vaso Đurđević” iz Brsadina kod Vukovara i  Zajednica kulturno umjetničkih udruga iz Zagreba.