Naslovna Kultura KUD “Stevan Mokranjac” na festivalu “Kostoski“ u Ohridu

KUD “Stevan Mokranjac” na festivalu “Kostoski“ u Ohridu

797
0

Kulturno-umetničko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Negotina učestvovalo je na upravo završenom Međunarodnom festivalu „Kostoski“, koji je održan od 11. do 15. novembra u Ohridu.

KUD „Stevan Mokranjac“, Negotin; Foto: Kostoski međunarodni festival folklora, Ohrid

Na festivalu folklora starija grupa „Biseri“ predstavila se srpskim i gradskim igrama u koreografijama Živorada i Dejana Ivkovića, a muzički ansambl je izveo srpske i vlaške igre.

Realizaciju gostovanja negotinskog kulturno-umetničkog društva u Ohridu podržala je opština Negotin kroz projekat udruženja „20 jubilarnih godina KUD-a Stevan Mokranjac Negotin“.

„Zbog pandemije korona virusa poslednje dve godine nisu bili organizovani festivali, tako da ovo učešće i nastup u Severnoj Makedoniji svim članovima društva mnogo znači. Međunarodni festivali su značajni za upoznavanje folklornih društava iz drugih zemalja. Stiču se nova prijateljstva ali i dogovori za dalju saradnju. Mi smo ovom prilikom dobili dva poziva za učešće na festivalima u Crnoj Gori, konkretno u Baru, kao i za saradnju sa društvom iz Makedonije iz Kumanova. Ako je suditi po organizatorima i publici, naš nastup je prošao zapaženo, a mi smo prezadovoljni smo što smo ostavili lep utisak“, kaže u izjavi za NG Portal Slađana Stojanović, predsednica Skupštine KUD „Stevan Mokranjac“.

Detalj sa nastupa KUD „Stevan Mokranjac“; Kostoski međunarodni festival folklora, Ohrid

Ovaj festival u nekoliko termina od početka proleća do kraja jeseni već godinama organizuje Kostoski turistički biro, a među učesnicima su izvođači iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja Balkana i Evrope.

„Kostoski“ je festival mešovitog tipa koji za cilj ima predstavljanje tradicionalne muzike i pesama, narodnih nošnji, folklora, kulturne baštine i tradicije različitih država sveta. Uz nova prijateljstva koja otvaraju priliku za povezivanje i dalju saradnju među učesnicima festivala, „Kostoski“ promoviše i prirodne lepote i kulturne znamenitosti Ohrida i Ohridskog jezera.

Slađana Stojanović i Đoko Kostoski; Foto: KUD „Stevan Mokranjac“, Negotin

„Ovo je bio poslednji festival u ovoj godini. Prošao je odlično, a grupe su pored učešća u festivalskom programu bile u prilici da razgledaju Ohrid i Manastir Sv. Naum. Veoma smo zadovoljni nastupom KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina koji je ispraćen gromoglasnim aplauzom. Naši gosti prikazali su prelepa kola i divnu nošnju svoga kraja a ispraćeni su poklonom i zahvalnicom za učešće, uz poziv na budu učesnici našeg festivala i sledeće godine“, kaže organizator Đoko Kostoski.

Pored KUD „Stevan Mokranjac“ na festivalu “Kostoski” u Ohridu  učestvovalo je i crnogorsko kulturno-umetničko društvo „Sveti Jovan Vladimir“ iz Bara.