Naslovna Krajinske vinjete KUD “Mokranjac” iz Mokranja – čuvar tradicije

KUD “Mokranjac” iz Mokranja – čuvar tradicije [Video]

388
0

Kulturno umetničko društvo „Mokranjac“  iz sela Mokranja  osnovano je 2009. godine sa željom da se mladi zadrže na selu, da se nošnje ne čuvaju više u ormanima i škrinjama a kola i običaji predstave na „Susretima sela” koji su jedini istinski čuvari  tradicije.

KUD „Mokranjac“ na manifestaciji „Niti tradicije“ u Mokranju, 2021.

Selo Mokranje čuva tradiciju i pamti. Ponosni na činjenicu da je Mokranjac kao znak vezanosti za porodično poreklo, nosi kao drugo prezime upravo selo Mokranje, Kulturno umetničko društvo „Mokranjac“ već 16 godina kroz manifestaciju „Niti tradicije“ promoviše kulturno nasleđe, a svoju bogatu zaostavštinu kroz narodne igre i pesme i nošnje koje ih prate prenose na potomke.

“Sada imamo malo članova, ne učestvujemo na “Susretima sela” jer nemamo toliko grupa, nema dece u samom selu. Imamo petoro učenika u školi, tri iz Mokranja i dva iz Rečke, starije i omladince još uvek imamo, ali ne možemo da učestvujemo na manifestaciji. Tradiciju, koja nam je ostala vezana za našeg Mokranjca, moramo da održimo po svaku cenu”, kaže Stanoje Petrović, predsednik KUD “Mokranjac”.

Kulturno umetničko društvo “Mokranjac” okupljalo je nekada i više od 80 članova ali vremenom sve se promenilo jer je migracija stanovništva uzela svoj danak.

Danas se članovi KUD “Mokranjac” raduju festivalu posvećenom njihovom Mokranjcu čiji su koreni upravo u ovom krajinskom selu, jer je to prilika da pokažu bogatstvo i raskoš svojih običaja ali i gostoprimstvo čuvarima tradicije iz čitave Srbije.

Ansambl mladih KUD „Mokranjac“ na manifestaciji „Niti tradicije“ u Mokranju, 2021.

 “Onaj koji je porastao ovde, taj će i poštovati običaje i kulturno nasleđe, ali onaj koji je odrastao na zapadu, ne zna da govori naš jezik, neće ni poštovati svoje poreklo i on će biti vrlo udaljen od naših običaja”, dodaje Petrović.

Mokranjci ističu da se nadaju da se to neće dogoditi. Ponosni su, vele, na činjenicu da je Mokranjac kao znak vezanosti za porodično poreklo, nosio kao drugo prezime upravo ime njihovog sela u koje se krajem 18. ili početkom 19. veka iz Prilepa u Makedoniji, doselio njegov predak Marko od koga potiču porodice Jovanović,  Hadži-Ničići i Stevanovi Stojanovići.

Ponosni su i na činjenicu da su njihovi dedovi, dok su u Beogradu pevali veterani Beogradskog pevačkog društva, predvođeni svojim sveštenikom Živojinom Stankovićem izveli pred kraljem Petrom Prvim, upravo na predlog Stevana Mokranjca, njegovu Prvu Rukovet.