Naslovna Događaji Kroz Školu opere „d’Iva“ u proteklih pet godina prošlo blizu 40 đaka

Kroz Školu opere „d’Iva“ u proteklih pet godina prošlo blizu 40 đaka

491
0

Mali jubilej, pet godina rada Male škole opere „ d’Iva“ Ive Mrvoš Anokić protiče u radnoj atmosferi.

Dvadesetak učenika od 4 do 24 godine, sa svojim mentorima Ivom Mrvoš Anokić i Magdalenom Antić pripremaju uz pomoć korepetitora Milje Videnović i Predraga Grujića predstavu „Tako se to zbilo“.

Predstava obuhvata solo pesme 19. i 20. veka, arije starih majstora kao i nekoliko operskih arija i songova iz mjuzikala. Publika će čuti i jednu pesmu Duška Radovića, koju je govoriti Jakov Micić.“

Veliki raspon u godinama polaznika škole je izazov za predavače.

Sa najmlađima je teško raditi tehniku pevanja. Sa njima zato radimo na razvijanju sluha i muzičke inteligencije. Takođe, rad u grupi im pomaže da se opuste i osećaju slobodno na sceni.”

Sem tehnike pevanja sa učenicima se radi i na usvajanju scenskih pokreta. Zato izazov, ipak, predstavljaju stariji učenici.

Većina dece iz starije grupe pohađa odsek solo pevanja. Svi su oni u razvoju, pa su tu i neki tehnički problemi. Ono što njima jeste teško je rad na sceni i uspostavljanje balansa između pevanja i pokreta, odnosno režijskih zadataka”

NG portal: Sudeći po velikom interesovanju učenika za Malu školu opere, da li je Negotin rasadnik muzičkih talenata?

„ Da, ja sam se ove godine iznenadila koliko je talentovane dece došlo. Videćete i sami na završnoj predstavi da zaista postoje muzički  biseri. Ove godine imamo i tri učenika iz inostranstva: Simonu Babić, Luku Lazikića i Nikolinu Stepanović, oni žive u okolini Frankfurta i dvoje njih ćete videti na sceni 1. avgusta“.

Simona Babić, ćerka nama poznatog muzičkog pedagoga i horovođe Stojne Babić, uči tehniku pevanja na maloj sceni bioskopa „Krajina“.

„Iva je bivša učenica moje majke. Ona je deo naše familije. Od nje sam naučila da pravilno dišem, kako da pevam. Kada porastem baviću se muzikom. Ako imaš tu moć da pevaš, moraš rano početi da pevaš. U Ofenbahu idem u Muzičku školu i učim solo pevanje, ali ovde mi je jako lepo.“

Scenom dobro vlada i David Surdanović, trubač koji kaže da je solo pevanje za njega hobi.

„Volim scenu, volim da radim na sebi i zato sam već četiri godine u ovoj priči. Moj životni poziv je definitivno muzika i možda nastavim solo pevanje u nekoj srednjoj školi u Beogradu, ali je truba nešto što je deo mene.“