Naslovna Društvo COVID-19 Krizni štab u školske klupe vraća đake od prvog do četvrtog razreda;...

Krizni štab u školske klupe vraća đake od prvog do četvrtog razreda; stariji po drugom modelu

947
0

Sve obrazovne ustanove u Srbiji u obavezi su da do 24. avgusta nadležnim Školskim uprava na saglasnost dostave operativni plan realizacije nastave u predstojećoj školskoj godini. Školama iz Ministarstva prosvete ponuđeni modeli organizacije obrazovno vaspitnog procesa.

Ilustracija, pixabay.com

Početak školske godine i organizacija nastave, naročito za učenike koji će se po prvi put susresti sa školom i obavezama koje ona donosi, tema je koja svakoga dana izaziva sve više pažnje u susret 1. septembru.

Teorije najbolje organizacije nastave slušamo ovih dana od lekara, epidemiologa, prosvetnih radnika, roditelja, a svi u isčekivanju kakvu će kao konačnu odluku doneti minsitar prosvete i njegovi saradnici koji su se za mišljenje obratili Kriznom štabu koji se već mesecima suočava, bori i donosi odluke na temu Kovida-19.

U školske klupe se sigurno od 1. septemba vraćaju učenici od prvog do četvrtog razreda. U učionici ne sme da bude više od 15 učenika, pa će škole sa velikim brojem učenika morati da obezbede dva termina za jedno odeljenje.

Školsko zvono će vreme odmora oglašavati, po preporuci Kriznog štaba klizno kako bi se izbegao istovremeni boravak velikog broja dece u holovima. Učenici će slušati nastavu maksimum četiri časa dnevno u trajanju od 30 minuta.

Za učenike od petog do osmog razreda nastava će biti organizovana u zavisnosti od broja učenika i prostora koji škola poseduje. Osnovni model podrazumeva da u odeljenjima broj učenika u učionicama ne sme biti veći od 15 i da je za  svaku grupu neophodno odrediti učionica u kojoj će biti realizovana nastava. Đaci u drugom obrazovnom ciklusu imaće dnevno po pet časova u trajanju od 30  minuta.

Kombinovani model biće primenjen u školama gde nema mogućnosti da se nastava organizuje svakodnevno za sve razrede drugog ciklusa. To podrazumeva da će učenici slušati nastavu neposredno u školi ali i putem nastave na daljinu.

Školama su iz ministarstva prosvete poslati osnovni modeli organizacije nastave  koji će biti u obavezi da izaberu i primenjuju po datim uputsvima. Sve obrazovne ustanove u Srbiji u obavezi su da do 24. avgusta nadležnim školskim uprava na saglasnost dostave operativni plan realizacije nastave u predstojećoj školskoj godini.