Naslovna Društvo Kreativno udruženje “Nego” realizuje projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost”

Kreativno udruženje “Nego” realizuje projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost”

358
0

Kreativno udruženje “Nego” organizovalo je nedavno zanimljivu debatu u kojoj su učestvovali učenici Negotinske gimnazije na temu da li posle srednje škole treba otići u inostranstvo ili ostati u Srbiji.

Kako učenici vide svoju budućnost, da li i kako menjali svoje okruženje, da li nameravaju da školovanje nastave u inostranstvu, a ako planiraju da odu da li bi se i zbog čega vratili u zavičaj?

Ova pitanja su tek deo projekta “Odgovorno pogledaj u budućnost” koji negotinsko Kreativno udruženje “Nego” realizuje u okviru programa Zimanovog fonda za mlade, uz podršku Zaječarske inicijative, Fondacije Iskorak i Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Debata koju su u svečanoj sali Negotinske gimnazije vodili  Nemanja Milošević, Filip Dobrić, Andrea Čokić i Nikola Škundrić „Otići u inostranstvo posle srednje škole ili ostati i boriti se za bolju perspektivu i budućnost“  umnogome se naslanja na anketu koja je sprovedena među učenicima trećeg i četvrtog razreda negotinskh srednjih škola, s tim što su njome u Umetničkoj školi bili obuhvaćeni svi razredi.

“Problem Negotina i Negotinske Krajine jeste stalno iseljavanje mladih, kao i celih porodica koje odlaze u inostranstvo ili veće gradove u potrazi za boljim uslovima života. Rezultat ove pojave je sve manji broj ljudi u Negotinu, posebno mladih. Projekat “Odgovorno pogledaj u budućnost” ima zadatak da utiče na odgovornije planiranje nadležnih, bolju komunikaciju sa dijasporom, aktivno i odgovorno uključivanje mladih u pozitivne kulturne promene i podsticanje boljih uslova života mladih”, kaže Vesna Stanković, koordinator projekta.

Više od 200 srednjoškolaca je do sada odgovaralo na pitanja vezana o tome šta su razlozi zbog kojh bi otišli, šta im smeta u njihovom okruženju, šta bi i kako promenili, da li se i sami angažovali da doprinesu pozitivnim promenama, šta znaju o životu u inostranstvu, ali i kako i gde vide sebe u budućnosti.

“U saradnji sa mladima iz dijaspore, koji su rodom iz ovog kraja, napraviće se paralela o životu ovde i u inostranstvu i koje šanse mladi imaju ovde, a koje u dijaspori. Naime, svako će dobiti zadatak da kroz film prikaže razloge odlaska, utiske i faktore za i protiv napuštanja Srbije. Biće objašnjeni sociološki razlozi zbog kojih su otišli, a objasniće i kako se i u čemu razlikuje društvo i socijalni položaj mladih u Srbiji i dijaspori. Zatim, kako su uređena društva u inostranstvu, koje mogućnosti mladi dobijaju tamo, a kakve su uslove imali ovde. Mladi koji su ovde napraviće takođe priču u kojoj će dati svoj prikaz sumorne slike stvarnosti u kontrastu sa prikazom mladih koji su u nekom društveno-korisnom poslu i bore se za pozitivne promene, aktivno kreirajući svoju budućnost”, dodaje Vesna Stanković.

Ovi video klipovi će, očekuju u Kreativnom udruženju “Nego”, biti i deo jedne multimedijalne predstave početkom juna kojom bi se zaokružio projekat čiji je cilj da jača aktivizam mladih, a nadležne da usmeri da bolje i odgovornije planiraju budućnost mladih naraštaja.