Naslovna Kultura Događaji Kreativno udruženje „Nego“ realizuje projekat „Moja ruža“

Kreativno udruženje „Nego“ realizuje projekat „Moja ruža“

331
0

Кreativno udruženje „Nego“  nastavlja sa realizacijom projekta “Moja ruža” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

“Moja ruža 2” nastavak je istoimenog projekta koji Kreativno udruženje “Nego” realizuje uz podršku Ministarstva kulture, ali i Muzeja Krajine u Negotinu, Udruženja “Gergina”, takođe iz Negotina, ali i KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice i Udruženja “Misija kreativa” iz Kladova.

“Projekat je posvećen istraživanju i proučavanju tradicije i kulture Vlaha, i definisanju elemenata svečane ženske nošnje kroz izbor najinteresantnijih mustri i krojeva i analizi dekorativnih elemenata, posebno ruže. Odabrani komadi ženske svečane nošnje predstavljeni su kroz: naziv, mesto porekla, vreme nastanka, tehniku izrade, primenjeni motiv, mustru i kroj”, navode u Kreativnom udruženju “Nego”.

Drugi deo ovog projekta, koji doprinosi širenju saznanja o vlaškoj ženskoj svečanoj nošnji, biće predstavljen danas, u petak 22. novembra u Ateljeu “Botunjac”, na uglu Кnez Mihajlove i Sinđelićeve ulice u Negotinu. Promocija projekta zakazana je za 18 časova.

“Svest koju imamo o mogućnosti nestajanja zanatskog umeća izrade i dekorisanja narodne nošnje, kao specifičnog nacionalnog kostima i dela naradnog stvaralaštva, koje je alarmantno i opominjuće, podstaklo nas je na dalja istraživanja ove teme. Mali doprinos Кreativnog udruženje „Nego“ postignut ovim projektom još uvek je na početku velikog posla, koji neminovno predstoji u istraživanju i očuvanju nematerijalne kulturne baštine vlaške populacije u Negotinskoj Кrajini”, dodaju u Kreativnom udruženju “Nego”.