Naslovna Kultura Kreativno udruženje „Nego“ realizovalo projekat „Arhetip“

Kreativno udruženje „Nego“ realizovalo projekat „Arhetip“

316
0

Protekla tri dana za decu iz dijaspore i zavičaja u Negotinu, Rogljevu i na Rogljevačkim pivnicama realizovane su brojne maštovite, obrazovne i zabavne radionice u pokviru projekta “Arhetip” Kreativnog udruženja “Nego”.

Učesnici „Arhetipa“ u Dunjinom konaku; Foto: Kreativno udruženje „Nego“

Već treći put, “Nego”  u saradnji sa u Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu saradnji sa Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije realizuje projekat “Arhetip” sa ciljem da sačuva etnički i verski identitet, ali i kod dece stvori ljubav i  pozitivni odnos prema kulturno – istorijskom i tradicionalnom nasleđu.

Učesnici „Arhetipa“ na Rogljevačkim pivnicama; Foto: Kreativno udruženje „Nego“

Projekat „Arhetip 2019 “ realizovan je kroz maštovite, obrazovne i zabavne radionice “Kultrad” i “Običajna radionica” u Negotinu, na pivnicama Barbare Radosavljević, kao i u “Dunjinom konaku” Gordane Stanković u Rogljevu.

Učesnici „Arhetipa“ u dvorištu Mokranjčeve kuće; Foto: Kreativno udruženje „Nego“

U radu radionica učestvovalo je dvadesetak mališana iz dijaspore i zavičaja.

Kroz teoretski i praktičan rad deca su se na kreativan način upoznala sa značajem i elementima srpskog pisma, srpskog i vlaškog kola, ali i sa nekim od srpskih i vlaških pesama iz ovog kraja.

Jedna od radionica; Foto: Kreativno udruženje „Nego“

Centralna tema ovogodišnjih radionica bila je obrada srpskog kola.

“Priča o kolu kao obliku narodnog plesa je široko rasprostranjeno skoro u svim narodima. Naročito je karakteristično za južnoslovenske narode, a po svojoj specifičnosti, i vizuelnoj lepoti, bogatstvu koraka i načinu izvođenja u Srbiji dobija izuzetan značaj i posebnost”, kažu u Kreativnom udruženju “Nego”.