Naslovna Kultura Kreativno udruženje „Nego“ projektom „Moja ruža“ čuva tradiciju i običaje odevanja

Kreativno udruženje „Nego“ projektom „Moja ruža“ čuva tradiciju i običaje odevanja

463
0

Кreativno udruženje „Nego“ realizacijom projekta „Moja ruža“ na teritoriji vlaških sela u okolini Negotina istraživanjima i sistematizacijom tipičnih odevnih komada muške nošnje nastoji da da doprinos očuvanju tradicije i običaja odevanja tokom 20. veka.

„Moja ruža“ realizovana je kroz tri projekta čiji je značaj za istraživanje narodne nošnje Vlaha prepoznalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. U prvom projektu istraživanje je bilo usmereno na žensku nošnju i tradiciju odevanja Vlaha, u drugom o krojevima i mustrama na ženskoj nošnji, a u trećem o muškom odevanju.

„Počev od 20.  veka, muška vlaška nošnja je svedena, praktična i primerena kako godišnjem dobu tako i određenom trenutku.  Кod  muške nošnje kao i kod ženske, postoje izvesne razlike u odnosu na geografsko odredište, ravničarsko ili brdsko, i naravno, materijalno bogatstvo zajednice iz koje potiče. Posebno je interesantno da građanska nošnja brže nalazi svoje mesto u odevanju muškaraca no žena, koje je postepenio i znatno kasnije prihvataju zbog tradicionalne opterećenosti i kreativne nesigurnosti“, ističe Dušanka Botunjac, autor projekta.

Vesna Stanković i Dušanka Botunjac; Foto: Nikolča Lazić

Zahvaljujući svim segmentima u okviru istraživačkog projekta „Moja ruža“ Кreativno udruženje „Nego“ nastoji da očuva karakteristike vlaške nošnje i doprinese očuvanju etničkih odevnih karakteristika vlaške populacije.

„Na osnovu obavljenog istraživanja, potvrđeno je da muška nošnja ima mnogo zajedničkih elemenata na razuđenom prostoru negotinskog kraja i ima mnogo međuuticaja  nošnji drugih stanovnika sa  ovog prostora,  naročito u pogledu kroja, materijala, načina nošenja i broju gornjih haljetaka i kombinovanih komada odeće“, ističe Dušanka Botunjac.

Saradnici na ovom projektu su Milan Nikolić iz Кobišnice, Branislava Brezojević iz Dupljana, Siniša Čelojević iz Prahova i porodica Stojkić iz Mihajlovca.

„Muška nošnja se u prošlosti kod Srba i Vlaha nije mnogo razlikovala. I jedni i drugi su dugo u prošlosti nosili suknene bele haljetke, šubare od bele i crne jagnjeće kože, košulje i gaće kao gornje letnje odevne predmete i opanke od svinjske ili goveđe kože. Vremenom se u nošnji stanovništva ovog kraja uočavaju promene u materijalu, kroju , boji i načinu izrade. Do ovakvih promena neminovno dolazi zbog uticaja u odevanju u gradskim sredinama, kao i industrijskom razvoju tekstilne industrije i stvaranju mogućnosti za nabavu novih odevnih materijala“, navode u Kreativnom udruženju „Nego“.