Naslovna Kultura Kreativno udruženje “Nego” organizuje radionice za decu sa smetnjama u razvoju

Kreativno udruženje “Nego” organizuje radionice za decu sa smetnjama u razvoju

645
0

Kreativno udruženje “Nego”  ovih dana radionicama za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom  realizuje projekat “Moj susret sa kulturom”.

Kroz kreativne radionice, likovne i muzičke, ali i obilazak spomenika i ustanova kulture, čija realizacija traje do 7. avgusta, “Nego” nastoji da uključi ugrožene osetljive grupe mladih u svakodnevni život i kulturu, ali i da im razvije sopstvenu  kreativnost i psihomotoriku.

“Pored kreativnih radionica projekat  uključuje  i obilaske grada  i upoznavanje sa spomenicima i ustanovama kulture. Poslednjeg dana, 7. avgusta, predviđena je izložba likovno grafičkih radova nastalih za vreme trajanja radionica kao i muzičko predstavljanje polaznika. Na ovaj način kultura “otvara svoja vrata” i “pruža ruku” svima”, kaže Dragana Jaćimović, magistar slikarstva.

Uz poštovanje preporuka Kriznog štaba za suzbijanje širenja virusa korona likovne radionice se organizuju na otvorenom, u dvorištu nekadašnje Pedagoške akademije. Učesnici ovih radionica obišli su i Muzej Hajduk Veljka i Mokranjčevu rodnu kuću.

“Teme koje učesnici likovno obrađuju su: omiljeni predmet ili ornament iz muzeja, Portret Hajduk Veljka, Portret Stevana Mokranjca itd. Učesnici se kreativno izražavaju kroz različite likovne medije u zavisnosti od izbora motiva i ličnih potreba. Uz  individualnu i stručnu pomoć edukatora nastaju likovni radovi rađeni temperom, akvarelom, pastelom”, dodaju u Kreativnom udruženju “Nego”.

Realizaciju projekta “Moj susret sa kulturom” podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a prijatelji projekta su: OŠ “12. septembar” Negotin, Udruženje “Duga”, Dom “Stanko Paunović”, Muzej Кrajine i NG portal.