Naslovna Kultura Kreativne radionice Muzeja za decu: Razigrani zidovi mini modela za afričke murale

Kreativne radionice Muzeja za decu: Razigrani zidovi mini modela za afričke murale

482
0

U galeriji Mokranjčeve rodne kuće i danas kreativne dečje radionice pod nazivom “Mini-modeli za afričke murale”.

Marija Miloš i Milica Josimov, kustosi Muzeja afričke umetnosti u saradnji sa koleginicama iz Muzeja Krajine Vesnom Janjić i Sanjom Radosavljević ovih dana priredile su nekoliko kreativnih radionica za decu negotinskih osnovnih škola.

“Oni zapravo imaju prilike da izrade model mini kućice po uzoru na afričke murale naroda Ndebele koji dolaze iz Južne Afrike. Deca su jako radoznala, inače kada je u pitanju afrička umetnost, vrlo se raduju kada prepoznaju nešto slično sa našom sredinom. Kada se zagledaju murali na kućama naroda Ndebele negde prepoznajemo i pirotske šare, pa nam je to negde i bliže”, kaže za NG portal Milica Josimov, kustos Muzeja afričke umetnosti.

Radionicama na kojima su deci pokazane boje, crteži, reljefi i mozaici koji krase zidove kuća naroda Igbo, Gurunsi, Basoto i Ndebele pristustvovali su učenici osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Branko Radičević”.

“Utisci su jako lepi. Muzej afričke umetnosti, inače, u svom pedagoškom radu posebnu pažnju posvećuje deci tako da na različite teme odgovaramo radionicama koje su uvek jako dobro posećene i rado prihvaćene”, kaže Milica Josimov.

Negotinski mališani su tako uz izložbu na kojoj su izložene fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta, Nigerije, Burkine Faso, Gane i Južne Afrike, imali prilike da naprave mini model jedne afričke kuće a njihove zidove ukrase afričkim motivima – crtanjem, bojenjem…

„Mi inače organizujemo i radionice za različite uzraste, tako da u dodatnim programima Muzeja afričke umetnosti možemo videti da se nekako organizuju radionice i za starije sugrađane, za predškolce, osnovce, studente“, dodaje Milica Josimov.