Naslovna Kultura „Krajinski običaji“ 47. put u Štubiku

„Krajinski običaji“ 47. put u Štubiku

816
0

Tradicionalan manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“ okupiće u Štubiku 18. i 19. juna kulturno umetnička društva iz naše opštine, čuvare tradicije i običaja.

Na velikoj štubičkoj sceni u utorak 18. juna od 20 sati, nakon svečanog otvaranja 47. „Krajinskih običaja“, posetiocima ove tradicionalne manifestacije, koja čuva uspomenu na daleku 1807. godinu kada se na prostoru ovog i sela Malajnice odigrala bitka u kojoj su živote izgubili mnogi Krajinci, predstaviće se čuvari tradicije i izvornog naradodnog stvaralaštva.

Manifesraciju otvaraju nastupom učenici Osnovne škole “Hajduk Veljko“ iz Štubika, a publika će biti u prilici da pogleda i programe članova KUD “Čučuk Stana“ iz Sikola, “Floričika” iz Jabukovca i domaćina, KUD “Prerast“ iz Štubika.

Drugi dan manifestacije, od 11 sati, počinje defileom dečijih izvornih grupa, a po tradiciji na Spomenik palim borcima biće položeno cveće.

U školskom gaju, nastupiće potom dečije izvorne grupe. Prepodnevni program obeležiće umešnost takmičara u narodnim veštinama kao što je brzo upredanje vune, priprema kačamaka, potezanje čobanskog štapa, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca.

Programom manifestacije “Krajinski običaji” za 17 sati i 30 minuta najavljen je defile starijih izvornih grupa, nakon čega će publika uživati u nastupu kulturno umetničkih društava.

Već po tradiciji, manifestacija će biti završena proglašenjem najboljih takmičara u svim kategorijama, kao i izborom najlepše čobanice.

Organizator manifestacije “Krajinski običaji” je negotinski Dom kulture, a suorganizatori su Mesna zajednica Štubik, Osnovna škola “Hajduk Veljko“ i Kulturno umetničko društvo “Prerast” iz Štubika. Generalni pokrovitelj 47. „Krajinskih običaja“ je opština Negotin.