Naslovna Kultura „Krajinski običaji“ 47. put u Štubiku

„Krajinski običaji“ 47. put u Štubiku

570
0

Tradicionalan manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“ okupiće u Štubiku 18. i 19. juna kulturno umetnička društva iz naše opštine, čuvare tradicije i običaja.

Na velikoj štubičkoj sceni u utorak 18. juna od 20 sati, nakon svečanog otvaranja 47. „Krajinskih običaja“, posetiocima ove tradicionalne manifestacije, koja čuva uspomenu na daleku 1807. godinu kada se na prostoru ovog i sela Malajnice odigrala bitka u kojoj su živote izgubili mnogi Krajinci, predstaviće se čuvari tradicije i izvornog naradodnog stvaralaštva.

Manifesraciju otvaraju nastupom učenici Osnovne škole “Hajduk Veljko“ iz Štubika, a publika će biti u prilici da pogleda i programe članova KUD “Čučuk Stana“ iz Sikola, “Floričika” iz Jabukovca i domaćina, KUD “Prerast“ iz Štubika.

Drugi dan manifestacije, od 11 sati, počinje defileom dečijih izvornih grupa, a po tradiciji na Spomenik palim borcima biće položeno cveće.

U školskom gaju, nastupiće potom dečije izvorne grupe. Prepodnevni program obeležiće umešnost takmičara u narodnim veštinama kao što je brzo upredanje vune, priprema kačamaka, potezanje čobanskog štapa, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca.

Programom manifestacije “Krajinski običaji” za 17 sati i 30 minuta najavljen je defile starijih izvornih grupa, nakon čega će publika uživati u nastupu kulturno umetničkih društava.

Već po tradiciji, manifestacija će biti završena proglašenjem najboljih takmičara u svim kategorijama, kao i izborom najlepše čobanice.

Organizator manifestacije “Krajinski običaji” je negotinski Dom kulture, a suorganizatori su Mesna zajednica Štubik, Osnovna škola “Hajduk Veljko“ i Kulturno umetničko društvo “Prerast” iz Štubika. Generalni pokrovitelj 47. „Krajinskih običaja“ je opština Negotin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.