Naslovna Kultura Krajinski književni klub publikovao 70. broj „Buktinje“

Krajinski književni klub publikovao 70. broj „Buktinje“

277
0

Krajinski književni klub, sa sedištem u Negotinu, oglasio se jubilarnim 70. brojem Časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“.

Nekada glasilo srednjoškolskih literarnih družina, pa časopis Književne omladine opštine Negotin, „Buktinja“ sada „traje i gori“ kao časopis za književnost, umetnost i kulturu, čiji je 70. broj publikovao nedavno Krajinski književni klub.

„Bio je to put dug 66 godina, uz sve lomove, nedaće, lutanja, ratove, stradanja, ekonomskih i raznih drugih sankcija, (ne)milosrdnog anđela i njegovih bombi po našim glavama, otimanja srca, revolucije koja i dalje traje, ubistava, streljanja i kazamata, novih pošasti koje nas ne zaobilaze, maski, uvek neizbežnih prevrata, vakcina, stigli smo i do broja 70. Sedamdeset brojeva za 66 godina. Možda je moglo i više, ali put se nastavlja. Gotovo tamo gde je stala nekadašnja Jugoslavija u svome ako ne zlatnom onda svakako bronzanom dobu“, kaže Saša Skalušević, urednik ovog kultnog časopisa, čiji je prvi broj štampan sada već daleke 1954.godine.

Njenu reč i slovo prenosili su Miroslav Petković i Božidar Milošević, pa Vlasta Mladenović, Miodrag Zlatković, Goran Vučković, Miljan Ristić, Spomenka Stefanović Pululu … Saša Skalušević, urednik „Buktinje“ za novi 70. broj nema nedoumicu hoće li podstaći pažnju čitalaca. Na 225 strana smestile su se tu redovne rubrike Raskovnik, Memento, Zublja, Sveti dim, Sublimacija, nažalost i neizbežni In Memoriam…

Tu je, zahvaljujući književniku i prevodiocu Žarku Radakoviću i odlomak najnovijeg romana Petera Handkea koji još uvek nije preveden i objavljen u nas, kao i deo njegovog dnevnika.

„Ponovo je tu izbor iz srpske ali i iz regionalne savremene književne produkcije.  Poezija Jelene Marićević, rođene u Kladovu, Miroslava Aleksića, Katarine Fiamengo Alispahić, takođe iz Kladova, Sekule Šarić, Tatjane Medić, Mehmeda Begića, Ljiljane Gajović, Željka Majstorović, Zorice Baburski, Valentine Milačić, Đorđa Kuburić, Nives Franić, Jelene M. Ćirić, Dragana Babića i Tomice Ćirića“, ističe Skalušević.

Prozu predstavljaju, Bojan Babić, stalni saradnik doktor i profesor, prevodilac iz Francuske Boris Lazić, Ognjen Petrović, Zoran Škiljević, Marko Kostić, profesor iz Negotina, Goran Skrobonja i Nadežda Purić Jovanović.

„Jovan Zivlak, piše o nedavno tragično nastradalom bračnom paru pesnika Milanu Nenadiću i Ilene Ursu Nenadić. Što se tiče rubrike „Sveti dim“, koja donosi prevodnu književnost, pored pomenutog odlomka novog romana Petera Handkea, koji prevodi Žarko Radaković, tu je i prevod i izbor sa norveškog, poezije Ane Helene Gudal, savremene norveške pesnikinje, našeg takođe stalnog saradnika i prijatelja Marka Vukovića koji živi i radi u Norveškoj. Što se tiče esejistike čitamo tekstove Nenada Kostića, koji piše o „Feminizmima u poeziji Radmile Lazić i Silvije Plat“, Nevene Živanović iz Negotina, koja obrađuje lik „Marka Kraljevića u epskim pesmama i dramama, Milice Milenković o Sudbini žene na srpskom jugu“ ( iz knjige Radosava Stojanovića: „Zemaljski dni Nade Kristine“), Ivana Despotovića o novoj  zbirci poezijeBranislava Dimitrijevića iz Bora, podsećanje na reditelja, pisca i slikara Živojina Pavlovića i neke njegove beleške iz „Dnevnika“, kao  i prikaz Valentine Novković o knjizi „Tragom Duše“ Hosijat Rustamove, književnice koja dolazi iz Uzbekistana i koja je prevedena kod nas. Tu je i „In memoriam“ uredniku „Razvitka“, pesniku i prijatelju Zoranu Cvijetićaninu Cviletu“, dodaje Saša Skalušević.

Nova „Buktinja“ na koricama donosi fotografiju Predraga Buce Trokicića, koji svojom fotografijom hvata prohujali duh ali i savremeni trenutak Negotina, ovoga puta nekadašnjeg Doma JNA. Unutar samog časopisa su fotografije starog Negotina.

Novi broj „Buktinje“ dostupna je na platformi Issuu. Redakciji se možete obratiti na imejl: [email protected], telefonom na +381 63 805 4054, kao i na društvenim mrežama: na fejsbuk stranici Krajinskog književnog kluba, na tviteru ili instagramu.