Naslovna Ekonomija Krajinska vina promovisana u Briselu

Krajinska vina promovisana u Briselu

701
0

Miris i ukus krajinskih i knjaževačkih vina oduševio je visoke zvaničnike EU i Brisela  u predstavništvu nemačke pokrajine Baden-Vurtemberg u sedištu EU.

Delegacija Negotina i Knjaževca sa naučnicom dr Gordanom Popović, foto: Opština Knjaževac

Učešće u programu „Evropsko nasleđe vina – film, diskusija i degustacija“ u prisustvu preko 300 zvanica vinarima i delegacijama opština Negotin i Knjaževac, sa predsednicima Vladimirom Veličkovićem i Milanom Đokićem na čelu, organizovala je naučnica, dr Gordana Popović, počasna građanka opštine Negotin i izaslanik Austrije u Briselu.

“Ovo je bila najznačajnija  promocija, ne samo krajinskih nego  srpskih vina uopšte i to u srcu Brisela.  To je sredina koja ima izuzetnu kulturu pijenja vina, a naša vina, koja su za njih bila  potpuno nepoznata posebno crna su očigledno ostavila odličan utisak svojom punoćom i raskošnim bukeom.  Naši domaćini iz nemačke pokrajine Baden-Vurtemberg čak su meni prilagodili srpskoj kuhinji I služili neke naše specijalitete. Na promociji je bilo i čuvenih “trgovaca” vino tako da očekujemo i prve narudžbine, iako mi još uvek nemamo količine koje bi zadovoljile njihovo tržište”,  istakao  je Nikola Mladenović, vlasnik negotinske vinarije “Matalj”.

Degustacija vina Vinarija „Dajić“ i „Matalj“ u Briselu, foto: Udruženje vinara Negotinske krajine

“Reakcije zvanica bile su pozitivne. Očigledno je prisutnima bilo zanimljivo da se sretnu sa nekim novim ukusima i mirisima vina i da o tome diskutuju sa nama. Već ima onih koji su se javili sa željom da u svojim kolekcijama imaju i vina manastira Bukovo. Drago nam je zbog toga, to samo potvrđuje kvalitet vina koje Negotin ima. Veoma smo zahvalni organizatorima, najpre gospođi Gordani Popović, koja je poreklom iz Negotina i prijatelj naše svete obitelji, a zatim i svima ostalima koji su omogućili ovako nešto”, poručio je iguman manastira Bukovo, arhimandrit Kozma Radović.

Degustacija vina Manastira Bukovo, foto: Udruženje vinara Negotinske krajine

Delegacije opština Knjaževac i Negotin imale su i ekskluzivnu priliku da se sastanu sa visokim fenkcionerima EU, između ostalih sa generalnim sekretarom Komiteta regiona Jiržijem Burianekom, Johanesom  Jungom, directorom nemačke pokrajine Baden-Vurtemberg u Briselu kao i sa dr Marinom Jovićević, ambasadorkom Republike Srbije u Kraljevini Belgiji i Anom Hrustanović, šeficom Misije Srbije pri EU u Briselu.

“Izuzetno značajna promocija našeg vinogorja i cele Istočne Srbije. Mi imamo šta da ponudimo evropskom tržištu i očekujemo konkretne rezultate”, poručio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

fotografija: Opština Negotin

“Predstavili smo naš kraj u jednom novom, lepom, afirmativnom svetlu. Upoznali smo se sa važnim ljudima, koji su nam otvorili vrata za promociju i ostalih proizvoda za knjaževačku opštinu, ne samo za vinarstvo”, kazao je Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Na promociji u Briselu svoja vina predstavile su negotinske vinarije Manastira Bukovo, „Vimmid, „Dajić“, „Matalj“, „Raj“, „Mikić“ i Francuske vinarije iz Rogljeva, kao i knjaževačkih “Jović” i “Džervin” .

U okviru programa emitovan je i film “Obećanje” novinara Dušana Gajića, koji predstavlja francusku porodicu vinara  koje veruju u renesansu Burgundije na Balkanu, u selu Rogljevu kod Negotina.