Naslovna Kultura Krajinci na “Crnorečju” u Boljevcu

Krajinci na “Crnorečju” u Boljevcu

239
0

U okviru manifestacije „Crnorečje u pesmi i igri“ koja ove godine obeležava pola veka trajanja, u Boljevcu je u nedelju 11. jula održano kvalifikaciono takmičenje za predstojeći Sabor frulaša u Prislonici kod Čačka.

Saša Caranović na manifestaciji „Crnorečje u pesmi i priči“

Među takmičarima su bili i krajinski amateri Milan Nikolić i Saša Caranović, članovi KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice, koji su nastupali u duetu i pojedinačno, na duduku i fruli.

Milan Nikolić izveo je vlašku melodiju “La fantanuca din plai” (Na bunaru u polju) i kolo “Arambao”, dok se Saša Caranović žiriju i publici predstavio melodijom “Čobanska šetnja” i kolom “Stara Vlajna”.

Ovi čuvari tradicionalnog melosa Negotinske Krajine zajedno su izveli vlašku melodiju “Coparja pujulje binje” (Čini ti se pile dobro) i kolo “Ora alu mošu Boža” (Deda Božino kolo).

Takmičenje frulaša istočne Srbije, prema programu, odvijalo se kroz izvorno i savremeno muziciranje, a u revijalnom delu publika je mogla da uživa u koncertu grupe “Izvor”.

Podsećamo, jedna od najznačajnijih kulturno-turističkih manifestacija u istočnoj Srbiji u svom sadržaju ima i predtakmičenje trubača iz ovog kraja za plasman na Dragačevski sabor u Guči.

Milan Nikolić; Foto: Privatna arhiva

Pedeseto izdanje „Crnorečje u pesmi i igri“ koje se održava pod pokroviteljstvom Opštine Boljevac i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, okupilo je ovog vikenda lokalne folklorne ansamble i dugogodišnje saradnike Festivala.

U subotu je na pozornici ispred Кulturno-obrazovnog centra održan koncert crnorečkih grupa, a potom i svečana akademija u sali boljevačke ustanove kulture, u okviru koje su nastupili instrumentalista Bokan Stanković, Jelena Jovanović, članica etno grupe „Moba“ i drugi dugogodišnji učesnici i izvođači izvorne muzike sa ovih prostora.

Кulturno-obrazovni centar Boljevca je u godini jubileja objavio i kompkt disk sa tradicionalnom muzikom, a prateći program ovogodišnjeg „Crnorečja“ je izložba radova na koži i pergamentu, nastalih u periodu od 2007. do 2011. godine, na likovnoj koloniji „Rtanj“.