Naslovna Društvo Krajinci danas slave Spasovdan

Krajinci danas slave Spasovdan

364
0

Spasovdan, praznik koji slavimo u znak sećanja na dan kada se Isus Hrist poslednji put javio svojim učenicima a zatim uzneo na nebo, slava je Negotina, ali je proslavljaju i mnogi Krajinci.

Vaznesenje gospodnje, Spasovdan je jedan od 12 velikih praznika i osam posvećenih Isusu Hristu koji se  slavi  40.dan nakon Vaskrsa, kada se Isus Hrist vazneo na nebo. Spasovdan se praznuje uvek u četvrtak i praznik čuva spomen na Hristove reči kojim se obratio svojim učenicima pre vaznesenja:“  Idite po svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i kristi se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“.

Spasovdan je praznik koji je bio posebno praznovan u vreme cara Dušana, pa je i Dušanov zakonik donet baš na Spasovdan 1349. godine i na isti praznik i dopunjen 1354.

Današnji praznik je slava mnogih domova ali je i zavetna slava mnogih naselja u Srbiji, slava prestonice srpske ali i Negotina.

Po narodnim običajima danas se ne rade teški poslovi u kući. Do danas je zadržan običaj u nekim delovima Srbije dase, ako to nije učinjeno za Đurđevdan, po njivama, zabranima baštama, košnicima i torovima pobadaju krstovi od leske, što predstavlja zakršćavanje letine. Na Spasovdan se jede prvo ovogodišnje voće, pa su na trpezi jagode i trešnje.

U mnogim krajinskim domovima danas gori slavska sveća kraj kolača, žita i vina, dočekuju se gosti uz želje da godina donese zdravlja i prinose.

Danas je i slava opštine Negotin, pa će tim povodom biti organizovana i Večernja služba i Litije u Crkvi Svete Trojice u Negotinu sa početkom u 18 časova. Polazak Spasovdanske litije je od ovog hrama do Crkve Rođenja Presvete Bogorodice i povratak Litije do Crkve Svete Trojice.

Svim slavarima čestitamo praznik.