Naslovna Društvo Kovid propusnice od večeras važe od 20 časova

Kovid propusnice od večeras važe od 20 časova

622
0

Od večeras se primenjuje nova uredba kojom kovid propusnice, umesto od 22, važe od 20 časova. U negotinskoj opštini prilikom dosadašnjih kontrola boravka u zatvorenim ugostiteljskim objektima bez kovid propusnica, potvrđeno je da su građani uglavnom poštovali obaveze posedovanja sertifikata o vakcinaciji.

Širom Srbije mnogi ugostiteljski objekti su sami ograničili radno vreme i prestali da rade posle 22 časa, pa po tom pitanju ni Negotin nije izuzetak.

Kontrole će, kako se najavljuje, biti dodatno pojačane sa novom uredbom Vlade Republike Srbije o primeni kovid propusnica koje će važiti od 20 sati.

Da li će i u kojoj meri ove novine uticati i na dodatno skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, kladionica, kockarnica, slot klubova i drugih objekata u kojima se organizuju igre na sreću, ostaje da vidimo, tim pre što na osnovu iste uredbe radno vreme tih objekata više nije ograničeno.

Najnovijom uredbom je propisano da, u navedenim objektima, posle 20 časova nećete moći da boravite bez kovid propusnice, a u slučaju da ugostiteljski objekti ili kladionice rade non-stop, ulazak bez kovid sertifikata moguć je tek od šest časova ujutru narednog dana.

Šta je kovid propusnica ili digitalni zeleni sertifikat?

Ovu vrstu dokumenta dobija svaki građanin kada se vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate testiranja na kovid.

Digitalni zeleni sertifikat  se može dobiti na dva načina: imejlom preko eUprave ili u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Za ulazak u ugostiteljski objekat, kockarnicu ili kladionicu nakon 20 časa, digitalni zeleni sertifikat treba da sadrži najmanje jedno od navedenog:

  • Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,
  • Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,
  • Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigenskim testom,
  • Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Važno je znati  da se svaka od ovih stavki već nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on se proverava skeniranjem jedinstvenog QR koda.