Naslovna Društvo COVID-19 Kovid mere u novogodišnjoj noći i tokom praznika

Kovid mere u novogodišnjoj noći i tokom praznika

696
0

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin na 23. vanrednoj sednici doneo je Zaključak o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.  Ovim zaključkom određeni su uslovi, način sprovođenja, izvršioci i sredstva za sprovođenje tih mera na teritoriji opštine Negotin za vreme dočeka Nove 2022. godine,  novogodišnjih i Božićnih praznika i dočeka pravoslavne Nove godine.

Nadležni najavljuju da će tokom novogodišnjih, božićnih praznika i dočeka pravoslavne Nove godine, komunalna inspekcija uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova biti redovnih i vanrednih kontrola ugostiteljskih objekata i iznajmljenih prostora u gradu i selima gde se organizuju proslave kao i bilo kakvo okupljanje u zatvorenom prostoru.

Inspekcije koje su ovlašćene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao što su sanitarna, komunalna inspekcija i tamo gde je ima komunalna milicija kontrolisaće kovid sertifikate i gostiju i zaposlenih u ugostiteljskim objektima.

Nepoštovanje protivepidemijskih mera povlači za sobom upravne i kaznene mere. Ukoliko pravno ili fizičko lice ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične i kolektivne zaštite od infekcije, propisane su i novčane kazne.

U Štabu za vanredne situacije podsećaju da inspekcija  kada “postoje razlozi hitnosti zbog neposrednog ugrožavanja života i zdravlja ljudi, odnosno u slučajevima nepoštovanja propisanih mera u vreme trajanja epidemije od većeg epidemiološkog značaja širih razmera, u pogledu okupljanja ljudi suprotno propisima” može naložiti i da se lokal isprazni, da zabrani obavljanje “delatnosti u objektu, odnosno prostoru u kome je došlo do kršenja mere dok nadležni organ ne preduzme propisane mere, a najduže na 72 sata”.

U slučaju sumnje na falsifikovani „Кovid sertifikat“ kovid redar i postupajući inspektor obaveštavaju MUP radi procesuiranja.

Kako se navodi u ovom zaključku, građani su dužni da u cilju sprečavanja kovida nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom prostoru i održavaju međusobno rastojanje od najmanje dva metra između osoba koja ne borave u istom domaćinstvu.

“Na javnim mestima na otvorenom prostoru za okupljanje više od 500 ljudi, neophodna je saglasnost Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, poštujući propisane mere Кriznog štaba i Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin. Boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja, igraonice, sale domova kulture, objekti u privatnoj i javnoj svojini koji se koriste za bilo koje proslave, manifestacije i slično), kladionicama, kockarnicama, slot klubovima i drugim objektima u kojima se održavavaju igre na sreću, kao pružalac i korisnik usluge, u periodu od 20,00 sati do završetka radnog vremena propisanog Odlukom o radnom vremenu, može boraviti i raditi samo osobe koje poseduju kovid sertifikat”, navodi se u zaključku Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.