Naslovna Društvo COVID-19 Korona virus u Borskom i Zaječarskom okrugu

Korona virus u Borskom i Zaječarskom okrugu

1351
0

Listi sredina u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija pridružila se i istočna Srbija u čijim je gradovima i opštinama, osim u Negotinu i Boljevcu, proglašena vanredna situacija.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru od početka pandemije do danas na teritoriji opštine Negotin do 22. jula urađeno je 1.697 testova, od kojih je rezultat završen za 1.575, testiranje treba ponoviti kod 27 osoba, dok se rezultati očekuju za još 122 testa.

U opštini Negotin aktivno je osam slučajeva kovida-19, od kojih su tri poslednja potvrđena prethodnih dana i to za dvadesetdvogodišnjeg mladića i kod još dvojice muškaraca starih 39 i 79 godina.

Od početka pandemije broj pozitivnih iznosio je 83, s tim što u taj broj nisu ušli testirani u drugim centrima, kao ni oni kojima prebivalište nije u opštini Negotin, a među njima i veći broj korisnika Doma za stare “Radost”.

Od poslednjih izveštaja u opštini Knjaževac na osnovu rezultata 185 PCR testova trenutno je na virus korona pozitivno 73 građana. Rezultati se očekuju za još 42 uzorka, saopštili su u Zdravstvenom centru Кnjaževac. U sve tri kovid ambulante broj pregleda održava se na oko 70 dnevno.

U Zavodu za javno zdravlje “Timok “ u Zaječaru ističu da je od početka pandemije do 22. jula na teritoriji opštine Кnjaževac urađeno 1.365 testova. Rezultat je završen za 1.286 testova, dok za devet  testiranje treba ponoviti. Negativan rezultat zabeležen je kod 1.185 testova.

Novoobolele beleži i Grad Zaječar u koji su danas na osnovu 28 obrađenih uzoraka potvrđena tri pozitivna i to kod dve žene i jednog muškarca od 34 do 55 godina starosti.

Ukupno je do 22. jula testirano 3.152 osobe, ili skoro šest procenata ukupne populacije grada, saopštio je gradonačelnik Boško Ničić.

Čekaju se rezultati testiranja za još 110 osoba, a danas su u referentnu laboratoriju poslati uzorci za još 37 testiranih građana Zaječara.

Danas u Majdanpeku, prema podacima Doma zdravlja „Dr Veroljub Cakić“ nema nijednog novog slučaja kovida-19, ali je među 29 pacijenta koji su zatražili pomoć u kovid ambulanti i poslednja 24 sata, njih troje imalo pneumoniju.

Desetoro Majdanpečana je u bolnici tercijarnog nivoa, a isto toliko i na kućnom lečenju nakon što su otpušteni iz bolnice.

Od marta kada su zabeleženi prvi kovid slučajevi u Srbiji do početka jula Majdanpek je imao svega 12 zaraženih, a od 7. jula do danas ih je 30 pozitivnih. U istom periodu testirana je 71 osoba, od kojih 21 ima negativan test. Pet testova treba ponoviti, a očekuju se rezultati za još 15 testova. U ovoj opštini od posledica virusa korona preminule su dve osobe.

Ni u Kladovu danas nema novoinficiranih. Od poslednjih informacija do 22. jula ova opština ima aktivnih 50 kovid slučajeva. Prema podacima Zdravstvenog centra Kladovo od početka epidemije virusom korona zarazilo se 90 osoba, od kojih su dve preminule. Posle dva negativna 38 osoba se smatra izlečenim.

U Sokobanji je od 30. juna do 22.jula pozitivan rezultat na kovid-19 zabeležen kod 61 osobe. Od početka pandemije do danas testirano je ukupno 1.248 osoba.