Naslovna Društvo COVID-19 Korona odlaže „ Mokranjčeve dane”

Korona odlaže „ Mokranjčeve dane”

638
0

Jubilarni 55. festival “Mokranjčevi dani” koji je trebalo da bude održan od 12. do 18. septembra odložen je do povoljnije epidemiološke situacije.

Detalj sa 54. “Mokranjčevih dana”; Hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije

Kako navode na sajtu Doma kulture “Stevan Mokranjac” festival se odlaže na osnovu preporuke Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin za period sa povoljnijom epidemiološkom situacijom.

Štab je, saznajemo, na osnovu dopisa organizatora festivala, tražio od epidemiologa Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru bezbedonosnu procenu za realizaciju ovogodišnjeg 55. izdanja festivala koji se u slavu kompozitora, muzičkog pedagoga, rodonačelnika srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca organizuje u Negotinu u kontinuitetu još od  1965. godine.

Iz Zavoda je, međutim, stiglo mišljenje i preporuka da se odlože 55. “Mokranjčevi dani” s obzirom na “trenutno rizičnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom korona virusa”.

“Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Negotina, koju na osnovu broja obolelih, pregledanih, hospitalizovanih i laboratorijski potvrđenih slučajeva Kovid infekcije, možemo oceniti kao nepovoljnu, kao i činjenicu da je festival višednevni sa velikim brojem učesnika i gostiju, mišljenja smo da ovakav skup predstavlja rizik po zdravlje svih, te da ga treba odložiti za period sa povoljnijom epidemiološkom situacijom. Ovakvoj proceni i mišljenju doprinosi i činjenica da priroda nekih nastupa – solo i horsko pevanje, isključuje mogućnost nošenja maske, koja u ovoj fazi epidemije predstavlja glavnu protivepidemijsku meru“, navedeno je u mišljenju zaječarskog Zavoda za javno zdravlje.